Surinaamse rijst met tempeh van One'sy en Tewa
- 3 minuten leestijd
Vandaag delen we het recept van de kookzusjes One’sy en Tewa van het blog This Girl Can Cook.
Zij maakten voor ons Surinaamse rijst met tempeh en gebakken banaan.
Ingrediënten:
-
een half pak tofu en een half pak tempeh
-
1 - 1 ½ cup marinade*
-
1 cup rijst (Surinaamse, pandan, basmati)
-
400 - 500 gram groenten (snijbonen, kousenband, witte kool, sperziebonen, amsoi. tayerblad)
-
sap van een halve perssinaasappel
-
1 zeer rijpe bakbanaan
-
1 tomaat gesneden
-
1 ui gesnipperd
-
½ - 1 bouillonblokje
Bereidingswijze:
-
Snij de tofu en tempeh in plakjes. Marineer de plakjes minstens een half uur, liefst een nacht/dag zodat de smaken er goed in trekken;
-
Was de groenten en snij klein;
-
Pers de sinaasappel;
-
Schil de bakbanaan en snij in lange schuine plakken;
-
Was en kook de rijst;
-
Verwarm een laagje olie in een pan en bak daarin de gesneden bakbanaan. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven op 150 graden;
-
Bak daarna de tofu en tempeh in diezelfde olie aan beide kanten tot ze bruin zijn. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven met de bakbanaan. Bewaar de overgebleven marinade;
-
Fruit in een wok de helft van de tomaat en de helft van de ui met een beetje olie. Wok de groenten een minuut of vijf (moeten licht knapperig blijven) en blus af met sinaasappelsap;
-
Maak de jus door de andere helft van de ui en tomaat te fruiten met olie en de overgebleven marinade en het bouillonblokje toe te voegen. Voeg water toe (afhankelijk van hoe dik/waterig je de jus wil meer of minder);
-
Als de rijst gekookt is, opdienen met groenten, tofu, tempeh en bakbanaan.
Eet smakelijk!
*Recept marinade:
Carla's marinade (voor ongeveer 1 kg tofu)
-
een flink stuk gemberwortel (ongeveer 40 gram)
-
1 teen knoflook
-
1 flesje/potje hoisinsaus (220 ml)
-
1 flesje basis-barbecuesaus (200-250 ml)
-
2 eetlepels zoete ketjap (ketjap manis)
-
2 eetlepels zoute ketjap (ketjap asin)
-
1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
Bereidingswijze:
Schil/pel en rasp de gember en knoflook. Meng de hoisin- en barbecuesaus in een kom. Voeg de geraspte gember en knoflook en de zoete en zoute ketjap toe. Meng goed door elkaar en roer er ten slotte het vijfkruidenpoeder door. Schenk alles in een schone pot of een schoon bakje en bewaar tot gebruik in de koelkast.