Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Een luxeproduct

10 mrt 2014 23:00

NTR • 4 min

Kaviaar wordt niet zo vaak gegeten, omdat het al gauw tientallen euro’s kost voor een klein blikje. Daarom is kaviaar een heel exclusief product. Maar wat is het eigenlijk?

En zijn er hier nog meer vragen? Ik zie wel eens op tv mensen op chique feestjes kaviaar eten, maar wat is dat nou eigenlijk? Chique feestjes, mensen kaviaar eten? Ik smeer het elke ochtend op mijn brood. Ik stuur Maurice wel naar de kaviaarkwekerij en daar zit ook iemand die het op zijn brood smeert. Echt! Dat vind ik nou een leuke vraag. Kaviaar staat erom bekend dat je er best wel wat voor moet betalen. Zo'n klein blikje van 30 gram kost al snel 60 euro. Dat smeer je niet 1,2,3 op je brood bij het ontbijt. Ik kom uit Azerbeidzjan en daar deed ik het toen ik klein was wel. En Azerbeidzjan ligt bij de Kaspische zee bij Rusland toch? Ja. En daar komt de kaviaar oorspronkelijk vandaan. Dit is Woesal en hij kweekt als enige kaviaar in Nederland hier in Eindhoven. Woesal ik wil straks alles weten over het maken van kaviaar, maar ik wil het eerst zelf even proeven. Daar offer ik mezelf wel even voor op. Dus ik ga wat kaviaar op dit bord leggen. Nee zo moet je dat niet doen. Je eet kaviaar van je hand. Ik zal het je laten zien hoe je dat doet. Chic. Dit is dus kaviaar? Ja. Wat is het eigenlijk? Het zijn de visseneitjes. De visseneitjes? Dit is de kaviaarkwekerij. Er zwemmen hier wel 10.000 vissen. Niet zomaar vissen. Het zijn steuren. Alle vissensoorten geven eitjes, maar alleen de onbevruchte eitjes van de steur mogen kaviaar heten. De grootste steur die ze hier hebben is bijna 1,5 meter lang. Er zwemmen hier ook kleine steurtjes rond van zo'n 20 cm. Hier zitten de mannetjes en vrouwtjes nog bij elkaar want ze weten pas over 3 jaar of het een mannetje of een vrouwtje is. Na die 3 jaar worden de mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden. In dit bassin zitten ongeveer 200 vrouwtjes die genoeg ruimte hebben om rond te zwemmen. Het duurt wel 5 jaar voordat een vis volwassen is en eitjes geeft. Om nou te weten of een vis eitjes geeft kijken ze in de buik van de vis. Best gek, net als bij zwangere vrouwen met een echoapparaat. De vis wordt eerst in een bak water gelegd met een beetje kruidnagelolie. Daar blijft de vis rustig van en niet gestrest. Wat grappig is: Olek hier naast me praat ook met de vis en aait hem een beetje. Daar wordt hij heel rustig van. Leuk om te zien. Zitten er eitjes van voor naar achter? Ja van kop tot staart. Dit zijn de eitjes? Ja. Die zwarte bolletjes met die witte bovenkantjes? Hij kan gemolken worden? Ja. Dit vrouwtje zit vol. Dit zijn ze dan. Verse steureitjes. Oftewel kaviaar. De eitjes worden gewassen, gezeefd, gezouten en verpakt. Dan kan de kaviaar gegeten worden. Dat is wel een hele klus voordat je kaviaar op je hand kunt scheppen. Ik ben ook wel heel benieuwd hoe het smaakt. Mag ik? Ja natuurlijk. Hoe eet je het eigenlijk? Dan pak je eitjes uit het blikje, legt het op je hand en dan pak je het met de binnenkant van je tong en dan druk je het heel zacht tegen je gehemelte. Heerlijk. Het is echt heel zacht. Ik denk dat ik het toch nog 1 keertje moet proeven om het echt te weten. Mag dat? Nou, vooruit dan maar.