Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Een zelfvoorzienend schip op het land

13 apr 2014 22:00

NTR • 3 min

In Zwolle staat het enige earthship in Nederland: een theehuis. Het gebouw is zelfvoorzienend en gebouwd van gerecycled materiaal. Hoe ziet het gebouw er uit en hoe is het precies gebouwd?

Dit is geen berg zand maar dit is een gebouw. Dit is nu een theehuis maar het is ooit gebouwd als earthship. Maar wat is nou een earthship? De architect Mike Reynolds bedacht eens een gebouw van gerecycled materiaal. Daarmee kon je je eigen energie maken en je kunt ook je eigen drinkwater opvangen. Met het land er om heen kun je ook nog voor je eigen eten zorgen. Kortom: het is net als een schip op de oceaan en helemaal zelfvoorzienend. Dit is hem dan. Tot nu toe het enige Nederlandse earthship hier in Zwolle. Aan de noordzijde, de schaduwzijde, ziet het er eigenlijk uit als een heuvel. Maar hier aan de zuidkant zie je deze prachtige glazen wand en een hele band zonnecollectoren. Dat heeft natuurlijk een reden. Ze doen er hier alles aan om de zonnewarmte om te zetten in verwarming en elektriciteit. Nogmaals, het ziet eruit als een gewone zandheuvel maar het is een enorme muur van hergebruikte autobanden. Oude autobanden zijn stuk voor stuk gevuld met zand en heel stevig aangedrukt met een hamer. Vervolgens zijn ze slim opgestapeld. Op die manier krijg je een stevige zandwal en die kan niet wegspoelen of verzakken. Leuk detail: hier bij de ingang kun je ze nog zien zitten. Het zonlicht wordt niet alleen gebruikt om het gebouw warm te houden, maar met deze zonnecellen wordt er ook elektriciteit opgewekt. Hier staan een paar behoorlijke accu's om die elektriciteit uiteindelijk op te slaan. Dan kan je de boel mooi verlichten met deze zuinige 24 volt LED-lampjes. Op deze accu's zou je misschien nog een koelkast kunnen aansluiten, maar elke dag een wasmachine draaien, dat zit er niet bij. Ook het drinkwater wordt zelf gemaakt. Via dit hele dak en deze regengoot wordt het regenwater hier opgevangen, sijpelt naar beneden en wordt opgevangen in een hele grote bak. Al het regenwater wordt hier gefilterd. We hebben de grote filter, dat is voor het drinkwater, en we hebben hier 2 kleine filtertjes en die zijn voor het spoelwater. Al het water wat wordt gebruikt wordt ook nog eens naar de wc gestuurd om daar door te spoelen. Dit is eigenlijk 1 grote puzzel. Als je alle cadeautjes die de natuur je gratis geeft goed in elkaar past. Heb je uiteindelijk helemaal niks meer nodig. Het blijft eigenlijk alleen maar theorie, want dit theehuis heeft toch nog een aansluiting op de waterleiding en op elektriciteit. Het is toch een beetje jammer dat we niet kunnen ontdekken of het hele earthship idee eigenlijk wel werkt.