Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

De Spaanse peper uit Azië

14 apr 2014 22:00

NTR • 3 min

In rode pepers zit een stofje, capsaïcine, waardoor de peper heel heet voelt in je mond. Maar hoe werkt dat precies en wat kun je doen als je te heet gegeten hebt?

Hier is Timo van het Klokhuis kantoor. Zijn er nog vragen? Je bent bij de verkeerde. Daar zit de vragenstelster. Waarom zijn pepers zo scherp en heet? Omdat ze hele kleine peperkorreltjes in de peper strooien? Oké, ik stuur Maurice wel naar de peperexpert. Was dit een goede vraag? Ja! We gaan het zo over de peper hebben, maar eerst een ander voedsel: sambal. Heb je wel eens sambal gegeten? Je kent het wel, daardoor wordt eten super pittig. Dit is Henri, de sambal deskundige. Wat zit er eigenlijk allemaal in sambal? Rode peper, zout, suiker en azijn. Wel logisch eigenlijk dat het zo pittig is. Ja, het is bijna allemaal peper. Dit is Marga, sambal proever in de fabriek. Waar letten jullie allemaal op bij het proeven van sambal? Wij kijken naar de geur, de kleur, de smaak en het uiterlijk. Nu heeft Henri heerlijke sambal gemaakt, aan jou de vraag of je het wil proeven. Er mag iets meer peper bij. In totaal zijn er zo'n 1200 verschillende soorten pepers. Deze bijvoorbeeld: de lombok. Erg pittig. Madame Jeannet, nog heter. De habanero pepers, super heet. De Spaanse peper, maar die komt helemaal niet uit Spanje, die komt uit Azië. Die kan flink pittig zijn. Er zijn ook milde pepers, deze bijvoorbeeld. Je zou denken: dit is gewoon een hele grote Spaanse peper, maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk zijn deze hetzelfde. Dit is een zoete paprika en dit is een gewone paprika. Een paprika is eigenlijk gewoon een peper maar niet heet. Voor de sambal wordt de Spaanse peper het meest gebruikt, maar wat maakt de peper nou zo heet? Pepers zijn zo heet omdat ze een stofje bevatten wat met een moeilijk woord capsaïcine wordt genoemd. Hier hebben we een dicht pepertje en hier hebben we hem opengesneden. Daar zie je allemaal pitjes. Vaak wordt er gedacht dat de pitjes het meest heet zijn, maar het witte randje, de zaadlijst, daar zit dus de capsaïcine in. Omdat de pitjes aan de zaadlijst vast zitten, worden die vanzelf ook heet. Over je hele lichaam lopen zenuwen. Ook in je tong lopen zenuwen. Als de capsaicine in je mond komt dan zorgt het ervoor dat de zenuwen in je tong worden geprikkeld. Normaal reageren deze tongzenuwen op warmte en nu denken ze dat er iets heel warms in je mond zit. Dit laten ze weten aan de hersenen. Nu voelt het in je mond heel erg warm maar dat is het eigenlijk helemaal niet dus je lichaam wordt voor de gek gehouden. Als je toch te heet eet zijn er een paar dingen die je kan doen. Wat je vooral niet moet doen is veel water drinken. Water zorgt ervoor dat de capsaïcine door je mond wordt verspreidt en dat willen we niet. Wat wel helpt is melk. Door de melk komt er een laagje vet op je tong waardoor de capsaïcine niet wordt verspreidt maar juist snel wordt afgevoerd. Wat zeker helpt is een potje suiker. Door de zoete smaak van de suikerkristallen wordt de pittigheid in je mond opgeheven. Dus als ik jou was zou ik altijd een potje suiker in de buurt houden als je heet gaat eten. Hier in de sambalfabriek weten ze wel raad met al die hete pepers. Ze maken er allerlei soorten sambal van. Van niet zo scherp tot heel pittig. Eet smakelijk en denk erom, houd het suikerpotje goed in de buurt.