Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Juist omdat het zo vet is

3 feb 2015 16:30

NTR • 2 min

Bijna iedereen houdt van patat, chips en pizza. We weten dat het niet gezond is, maar het is toch lastig om er vanaf te blijven. Dat komt doordat ons instinct zegt dat we vet eten nodig hebben om te overleven.

En uw gastvrouw van vandaag is Nienke de la Rive Box. Hallo allemaal ja hoor daar zijn we weer voor een volgende Waarom Daarom. Vragen die in 1 minuutje zijn uit te leggen, op te lossen of te beantwoorden. En de vraag van vandaag: Waarom is vet eten vaak zo lekker? Waarom lusten bijna alle kinderen patat, pannenkoeken, poffertjes en pizza? Hartstikke vet en ongezond maar toch vinden we het allemaal lekker. Het gekke is, we vinden ongezond eten juist lekker omdat het vet is. De voorliefde voor vet eten hebben we namelijk geërfd van onze voorouders. Het zit in onze genen om vet te eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In vet eten zit namelijk veel energie. Vroeger moesten mensen jagen en verzamelen om aan hun eten te komen. Ja en dat was niet altijd makkelijk. Er was niet altijd genoeg te eten en omdat je nooit wist wanneer de volgende maaltijd was had je dus de beste kansen als je in 1 keer lekker vol kon stouwen. Dat gaat het snelst als je energierijk voedsel eet. Vet dus. Het was dus eigenlijk gezond om van energierijk vet voedsel te houden. Diegene die graag vet aten hadden hogere overlevingskansen. En daar stammen wij van af. Dat kun je dus nog terugzien in onze hersenen. Bij het zien van vet voedsel wordt het beloningscentrum in onze hersenen actief. Dat zorgt ervoor dat je een fijn gevoel krijgt als je iets vet's eet. hierdoor kun je zelf als je hartstikke vol zit trek krijgen in een lekker vet stuk pizza. Tijden zijn veranderd. Nu is er eten in overvloed. We hoeven niet meer achter een patatje aan te jagen want dat kopen we gewoon bij de snackbar om de hoek. Die eetgewoontes van onze voorouders daar komen we niet zo snel vanaf. Die voorkeur voor vet eten zit er diep ingebakken. De neiging om zoveel mogelijk naar binnen te stouwen ook en daar gaat het nou net mis. Dat is hem weer. Tot de volgende Waarom Daarom.