Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Handig voor eten in blokjes

3 feb 2015 16:54

NTR • 2 min

In Aziatische landen eten de mensen niet met vork en mes, maar met stokjes. Wel zo handig als je alles toch in kleine blokjes snijdt.

En uw gastvrouw van vandaag is Nienke de la Rive Box. Hallo allemaal ja hoor daar zijn we weer voor een volgende Waarom Daarom. Vragen die in 1 minuutje zijn uit te leggen, op te lossen of te beantwoorden. En de vraag van vandaag: Ja nou je het zegt, waarom eten Chinezen eigenlijk altijd met stokjes? Eten met stokjes is al duizenden jaren oud. Het begon bij de oude Chinezen. Die braken wel eens een takje af om kokend hete stukjes eten van het vuur te pakken. Super slim. En het eten met takjes en twijgen beviel ze zo goed dat de oude Chinezen er speciale stokjes voor ontwikkelden. En voila, het eetstokje was geboren. Dat eten met stokjes werd pas echt populair toen de Chinese bevolking begon te groeien en mensen dicht bij elkaar in steden gingen wonen. Er was niet genoeg brandhout om voor alle mensen te koken. De oplossing was simpel. Snijd alles voor het koken in piepkleine stukjes en je eten is supersnel klaar. Een mes was niet meer nodig en de eetstokjes werden het favoriete tafelbestek en dat is het nog steeds. Wist je trouwens dat alleen al in China per jaar 15 miljard wegwerpstokjes gebruikt worden? 15 Miljard! Voor al die stokjes heb je totaal 1,3 miljoen m3 bamboe nodig. Weet je hoeveel bossen daar voor gekapt moeten worden? Dat is toch echt ongelooflijk. Oh trouwens, als je bij de Chinees met stokjes gaat eten denk er dan aan dat je nooit met je stokjes in je eten gaat prikken of er mee gaat snijden. Al helemaal nooit met je stokjes wijzen. Dat moet je echt nooit doen. Maar je schaaltje rijst met je stokjes naar binnen harken mag dan weer wel. Dat is hem weer. Tot de volgende Waarom Daarom.