Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Een typisch Nederlands gerecht

14 apr 2014 22:00

NTR • 1 min

In Nederlandse erwtensoep zitten natuurlijk erwten, maar ook bijvoorbeeld koolraap, knolselderij en vlees. Maar waar komt erwtensoep eigenlijk vandaan?

Hallo ik ben Anoub en ik ben 9 jaar en ik wil het over erwtensoep hebben. Zo ziet onze erwtensoep uit Marokko eruit. Je kan er knoflook in doen, sambal en ook ui. Er zit geen varkensvlees in want wij mogen dat niet, alleen als we heel arm zijn. Dat we niks kunnen eten. Wij in Marokko eten het zo. Je pakt een stuk brood en je schept een beetje van de erwtensoep. Er zitten alleen erwten in. Wij eten erwtensoep gewoon met een lepel hoor. Dat kan ook niet anders. Heb je gezien wat er tegenwoordig allemaal in zit? Naast erwten koolraap, dikke stukken varksenvlees, knolselderij, rookworst. Hoe voller, hoe dikker, hoe lekkerder. Je zou je bord bijna opeten. Dat deden ze vroeger ook. Toen hadden ze niet van die leuke soepkommetjes zoals wij die hebben. Toen aten ze soep uit brood. Ze deden de soep in het brood zo en aten het brood op. Heerlijk. Zo'n erwtensoep met alleen maar erwtjes dan, is ontstaan uit armoede. Mensen hadden niks anders dan dat. Nog steeds krijgen arme mensen op straat soep met brood uitgedeeld. Ik vind het wel wat zo'n broodbord. Hoef je lekker niet af te wassen.