Nff anp 10898935 carousel missed 1475074279

Afgelopen vrijdag zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt.

De Gouden Kalf Jury bestond dit jaar uit documentairemakers Petra Lataster-Czisch, Robert Oey en Valerie Schuit voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama wordt gevormd door acteur Achmed Akkabi, scenarioschrijver Anne Barnhoorn en regisseur Menno Meyjes.


BESTE KORTE DOCUMENTAIRE: DE TEGENPRESTATIE - Suzanne Raes, Monique Lesterhuis


BESTE KORTE FILM: Kort! - GRATIS - Merijn Scholte Albers, Tobias Smeets


BESTE ACTRICE TELEVISIEDRAMA: Nazmiye Oral - One Night Stand XI - IN VRIJHEID

Door haar authentieke vertaling van het karakter vervagen de lijnen tussen fictie en realiteit zodra deze actrice in beeld komt. Ze neemt de kijker mee op reis, naar het diepst van haar ziel. Eenmaal aangekomen bij het eindstation heeft ze - ongegeneerd, maar met souplesse - alle snaren geraakt die ze moest raken. Een exquisiete uitvoering en de terechte winnaar van deze categorie. Het Gouden Kalf voor Beste Actrice Televisiedrama gaat naar Nazmiye Oral voor haar rol in One Night Stand XI – IN VRIJHEID.


BESTE ACTEUR TELEVISIEDRAMA: Jacob Derwig - KLEM

Deze acteur heeft de jury geboeid door zijn natuurlijke, waarachtige spel. Hij zet een gevoelig, menselijk en innemend personage neer, wiens diepere kern hij door middel van blikken en lichaamshouding subtiel doch onvermijdelijk voelbaar weet te maken. Het is met een ogenschijnlijk moeiteloze schwung dat deze acteur de clichés van het archetype dat zijn rol is, omzeilt. Een gevaarlijk goede prestatie. Het Gouden Kalf voor Beste Acteur Televisiedrama gaat naar Jacob Derwig voor zijn rol in KLEM.

KLEM dramaserie BNN-VARA 2017


BESTE TELEVISIEDRAMA: One Night Stand XI - HORIZON - Giancarlo Sánchez

Onder de koele beelden siddert de film van emotie. Alles klopt in deze film. Alles is waar. Of nog beter; je denkt dat het waar is. De acteurs zijn volkomen ‘on song’, vooral het jonge wonder Susan Radder. De regisseur had het lef om een film te maken van kleine momenten die zich opstapelen in een tastbare spanning. Deze film staat voor de trieste weerbarstige schoonheid van het opgroeien in een tijdperk van de nieuwe neurose. Het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama gaat naar Giancarlo Sánchez voor One Night Stand XI - HORIZON.


Wil je op de hoogte blijven van het laatste serienieuws? Ga naar npo.nl/series