Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Rochefort

15 mei 2013 17:06

RKK

Hun populariteit neemt de laatste jaren hand over hand toe: kloosterbieren! Maar waar komen ze vandaan? En worden ze eigenlijk nog wel door monniken gemaakt? Katholiek Nederland zoekt het deze zomer precies uit en bezoekt vier brouwerijen die onlosmakelijk met een klooster verbonden zijn. Kloosterbieren kennen hun oorsprong in de middeleeuwen. Om in hun onderhoud te voorzien en ook voor eigen consumptie begonnen monniken toen met het brouwen van bier. Het was in die tijd een populaire drank omdat water vaak verontreinigd was met bacteriën. Die werden tijdens het brouwproces gedood. Hoewel nog niemand in die tijd wist dat dit door het koken van het water kwam, stond bier dus bekend als een veilige drank. Het brouwen van bier voorzag bij de monniken nog in een andere 'behoefte'. Ora et labora - bid en werk - zo luidt een bekend kloosterlingencredo. Het hield in dat monniken zelf hun biddende leven in materieel opzicht mogelijk maakten door eenvoudige handenarbeid. Lichamelijke en geestelijke arbeid zorgden samen bovendien voor een evenwichtig leven. Door oorlogen, revoluties en secularisatie gaan in de loop der eeuwen veel kloosters en daarmee ook de er aan verbonden brouwerijen verloren. Sommigen overleven echter alle roerige tijden en andere kloosters beginnen na tientallen jaren opnieuw een brouwerij. Weer anderen staan seculiere brouwers toe een bier te produceren dat de naam van het klooster draagt. Uiteindelijk zijn het vooral de trappisten die intern hun brouwtraditie in ere houden en zelf gerenommeerde bieren blijven produceren. Het merk trappist is inmiddels beschermd. Volgens de trappisten moet een echt kloosterbier aan een aantal voorwaarden voldoen: de brouwerij bevindt zich binnen de muren van het klooster, de monniken zijn direct betrokken bij de productie en een deel van de inkomsten wordt aan charitatieve doeleinden besteed. Let wel, het gros van de bieren die tegenwoordig 'abdijbier' genoemd worden, voldoet niet aan deze criteria! Een kloosterbier is dus met recht een uniek product. Katholiek Nederland nam bij de selectie van kloosters de 'trappisten-voorwaarden' over. Natuurlijk is er een aflevering over Nederlands enige trappistenbier 'La Trappe' van abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Maar we kijken ook over de grens in België en Duitsland, twee bierlanden bij uitstek. We gaan naar Noord-Beieren, voor 'Kreuzberg', het enige Duitse bier dat in een franciscaner klooster wordt gebrouwen. En we bezoeken de Waalse kloosters Orval en Rochefort, beide producenten van gerenommeerde Belgische trappistenbieren. Behalve de ontstaansgeschiedenis van kloosterbieren speelt in deze serie ook het productieproces een hoofdrol. Altijd al eens willen weten hoe van water bier wordt gemaakt? Of mout een soort graan is? Wat dat gist onderin het flesje voor functie heeft? En hoe een kloosterbier zijn karakteristieke smaak krijgt? KatholiekNederland laat het allemaal zien.

Rochefort is een trappistenbier dat wordt gebrouwen in de abdij "Notre-Dame de Saint-Remy" in de Belgische provincie Namen. Het eerste Rochefort-bier werd rond 1899 gebrouwen.