In het kader van het NPO-initiatief Nederland wordt Groen lopen presentatoren van AVROTROS, BNN-VARA, EO en KRO-NCRV mee met de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda georganiseerde wandeltocht ‘The Climate Miles’ naar de Klimaattop in Parijs. Dagelijks mondt dat uit in het programma Mijlpalen voor Parijs, dat aansluitend aan Nieuwsuur wordt uitgezonden op NPO2. Bekijk hier alle afleveringen.

Leefbare aarde
Deze actie is opgezet om bewustwording te creëren en klimaatverandering tegen te gaan, zodat er ook voor volgende generaties nog een leefbare aarde is. De presentatoren die op de voet worden gevolgd, zijn: Patrick Lodiers, Tooske Ragas, Winfried Baijens, Joris Linssen, Hella van der Wijst, Pepijn Gunneweg, Sander de Kramer, Tijs van den Brink en Filemon Wesselink. Elke etappe interviewen ze een bijzondere gast over duurzaamheid. Op 29 november is de afsluitende actiedag in de Franse hoofdstad.

Klimaatakkoord
Aansluitend vindt van 30 november tot 11 december vindt in Parijs de Klimaattop van de Verenigde Naties plaats, de zogenaamde COP21. Regeringsleiders van bijna 200 landen proberen daar een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, wanneer het huidige verdrag van Kyoto afloopt. Kijk voor meer info kijk dan op The Climate Miles.

Dag 1
In Utrecht start de voettocht ‘The Climate Miles’ naar Parijs, waar eind deze maand de klimaattop wordt gehouden. De tocht is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Presentator Patrick Lodiers spreekt met Urgenda-directeur Marjan Minnesma, die de hele route loopt. Te gast is meteoroloog Margot Ribberink, die onderweg een ‘milestone’ plaatst met een boodschap voor de klimaattop.

Dag 2
Op de tweede dag lopen de deelnemers van Vianen naar Gorinchem. Zanger en presentator Jamai Loman vertelt waarom hij duurzaam leven belangrijk vindt. En een gesprek met Eneco-topman Jeroen de Haas over duurzame energie.

Dag 3
Op de route van Gorinchem naar Geertruidenberg is de daggast klimatoloog en weerman Peter Kuipers Munneke. Recent nam hij deel aan een wetenschappelijke expeditie naar de Noordpool. Het gesprek met hem gaat over de vraag hoe reëel de gevaren van klimaatverandering zijn. Verder vertelt boswachter Jacques van der Neut over het effect van klimaatverandering op de Biesbosch.

Dag 4
Willemijn Verloop, directeur van een platform voor sociale ondernemingen, is te gast op de route Geertruidenberg – Breda. Voor haar gaat duurzaamheid niet alleen om groene projecten, maar ook om hoe we met mensen omgaan. Ook Bart Lubbers loopt mee. Hij is de oprichter van Fastned, dat werkt aan een landelijk dekkend netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s.

Dag 5
De laatste etappe in Nederland: van Breda naar Essen. Cabaretier Pieter Derks slaat in Rijsbergen een mijlpaal en vertelt waarom hij zich betrokken voelt bij een duurzame wereld. Zo’n twintig Zeeuwse studenten haken aan bij de wandeling naar Parijs. Zij zijn ambassadeurs voor de duurzame economie van morgen en proberen mensen in beweging te krijgen.

Dag 6
Tijdens de etappe van Essen naar Brasschaat in België is Herman Wijffels te gast, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering. Hij vertelt dat we voor de uitdaging staan om over te gaan naar een nieuwe, circulaire economie waarbij we de aarde niet verder uitputten. Hij ziet wat dat betreft een groeiend bewustzijn bij het bedrijfsleven.

Dag 7
Presentator Tooske Ragas praat op de route Brasschaat – Antwerpen met Marjan Minnesma, initiatiefnemer van de mars naar Parijs. Minnesma merkt dat er tijdens de tocht veel nieuwe duurzame plannen ontstaan. Karin van den Broeke van de PKN vertelt waarom het klimaatprobleem ook de aandacht van de kerk heeft.

Dag 8
Francesca Vanthielen, presentator op de Belgische televisie, is de een van initiatiefnemers van de klimaatzaak in België, die lijkt op de zaak die Urgenda in Nederland tegen de staat voerde. Vanthielen noemt de klimaatzaak ‘een rechtszaak uit liefde’. Ze is de daggast op het traject Antwerpen – Mechelen.

Dag 9
Op het traject Mechelen – Brussel loopt Jacqueline Cramer, oud-minister van Milieu, mee. Ze vertelt over de teleurstelling van de klimaattop in Kopenhagen en de kansen voor de top in Parijs. Verder loopt mee Stientje van Veldhoven (D66), die al drie keer werd uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar.

Dag 10
Vandaag houden de lopers naar Parijs een rustdag. Daarom een terugblik op de eerste week, waarin ongeveer een derde (189 kilometer) van de tocht werd afgelegd.

Dag 11
Presentator Anniko van Santen gaat tijdens de wandeling van Brussel naar Dworp in gesprek met Marlijn Somhorst, manager duurzaamheid van Lidl. Kostenbesparing en duurzaamheid gaan volgens de supermarktketen goed samen. Verder loopt mee Aart van Veller, een van de oprichters van groene-stroomleverancier Vandebron.

Dag 12
Op de route Dworp – Nijvel gaat het gesprek over duurzame mode met modeontwerper Hans Ubbink. Verder loopt mee Maurits Groen, winnaar van de Trouw Duurzame 100 en mede-oprichter van WakaWaka, dat lampjes op zonne-energie maakt waar mensen in arme landen van profiteren.

In verband de aanslagen in Parijs zijn de afleveringen van 13, 14, 15 en 16 november vervallen.


Dag 17
De afgelopen vier dagen kwamen de uitzendingen van Mijlpalen voor Parijs te vervallen door de aanslag in Parijs. Vandaag pakken we de draad weer op met presentator Pepijn Gunneweg. De lopers, die inmiddels in Noord-Frankrijk zijn aangekomen, hebben een rustdag. In de uitzending een terugblik op het afgelopen weekend en de dagen daarvoor.

Dag 18
Op de route Pont sur Sambre – Landrecies is Annemiek Mauser, directeur duurzaamheid Benelux Unilever, te gast. Ze vertelt hoe je als groot bedrijf winst kunt maken en tegelijk verantwoord kunt ondernemen door in de hele productieketen reken te houden met het milieu.

Dag 19
De tocht naar Parijs voert vandaag van Landrecies naar Bohain en Vemandois. Daggast Carola Wijdoogen, directeur duurzaam ondernemen NS, vertelt wat NS doet om te verduurzamen.  De helft van de treinen rijdt nu op groene stroom, in 2018 moet dat 100% zijn. De vraag is hoe je meer mensen zover krijgt te kiezen voor het openbaar vervoer in plaats van de auto.

Dag 20
Maarten Steinbuch, hoogleraar Automotive Technology aan de Technische Universiteit in Eindhoven, is voortrekker op het gebied van elektrisch rijden. Hij verwacht op dat gebied in 2018 een omslag, als er goedkopere elektrische auto’s op de markt komen. Presentator Sander de Kramer spreekt met Steinbuch op het traject Bohain en Vermandois  - Saint Quentin.

Dag 21
Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering, loopt mee op het traject Saint Quentin - Villequier-Aumont. Ondanks dat Nederland het slecht doet op het gebied van duurzaamheid, is hij optimistisch gestemd over de klimaattop. Hij meent dat de revolutie van fossiel naar duurzaam niet te stoppen is.

Dag 22
Op de tocht van VillequierAumont naar Noyon spreekt presentator Filemon Wesselink met Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van Urgenda. Rotmans is ervan overtuigd dat we in een overgangsperiode leven, waarin de burger de macht terugneemt op het gebied van bijvoorbeeld energie, zorg en onderwijs. Hij zet zich al jaren in om de transitie te versnellen.

Dag 23
De lopers rusten vandaag uit in Noyon, voordat ze aan de laatste (ruim) 100 kilometer naar Parijs beginnen. Presentator Filemon Wesselink blikt terug op de afgelopen dagen.

Dag 24
Filemon Wesselink spreekt met daggast Wilco van Rooijen; bergbeklimmer, avonturier en bedenker van de zerowaste-expeditie. Hij wil met een auto gemaakt van afvalplastic en rijdend op zonne-energie naar de Zuidpool, zonder hulp van buitenaf. Zijn doel is met slimme oplossingen ‘The Next Generation’ te inspireren voor een schonere wereld. De wandelroute loopt vandaag van Noyon naar Compiègne.

Dag 25
Joris Linssen neemt het stokje over als presentator van Mijlpalen voor Parijs. Op het traject Compiègne – Raray spreekt hij onder anderen met Thomas Rau, ecologisch architect en prominent duurzaamheidsdenker. Rau pleit voor een radicale transformatie waarbij we de maatschappij fundamenteel anders organiseren en we niet langer de baas willen zijn van de natuur.

Dag 26
Daggast op het traject Raray – Senlis is Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en columnist in de Financiële Telegraaf. Duurzaam ondernemen biedt volgens hem oneindig veel kansen, voor een betere wereld én voor de ondernemer. Nederland heeft op dat gebied wel een achterstand in te halen. Ook Hans Huijbers, boer en voorzitter van de ZLTO, loopt mee. Hij is pleitbezorger van groen gas uit veeteelt.

Dag 27
Singer-songwriter Sabrina Starke vertelt op de route Senlis – Goussainville wat haar raakt in het project What moves you, dat duurzame tassen maakt van oude en kapotte kleding. Ze is er van overtuigd dat ieder individu het verschil kan maken als het gaat om duurzaamheid.

Mijlpalen voor Parijs, 1 t/m 29 november, 22.30 uur, NOS, NPO 2