Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Landinwaarts

Landinwaarts

29 jan 2016 19:20

NTR • 25 min

Dieuwertje Blok op zoek naar pareltjes van lokale cultuur en traditie. Deze week: Daan Roosegaarde, een tas van vinvispenisleer, Hollandse Fruits de Mer en breien.

Daan Roosegaarde neemt Dieuwertje mee naar de Breezanddijk, de kleinste bewoonde plaats van Nederland, gelegen aan de Afsluitdijk. Een plaatsje zonder riolering, elektriciteit of stromend water, dat als werkeiland diende voor het team van werkers dat destijds de Afsluitdijk heeft gebouwd. Voor Roosegaarde, die naar eigen zegen eerder verliefd was op landschappen dan op meisjes, is de Afsluitdijk een inspirerende plek waar hij graag komt. Maar er is meer; hij is door minister Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat gevraagd een uniek iconisch ontwerp te maken van de Afsluitdijk, een waterbouwkundig vernuft met internationale allure onder de naam: Icoon Afsluitdijk. Roosegaarde: "Doel is niet om nog meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie; een unieke koppeling te maken tussen mens en landschap als internationaal icoon." Hij is op dit moment bezig met het ontwerp voor dit icoon en vertelt Dieuwertje hoe hij dat aanpakt. Kees Moeliker is directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waar onder andere roemruchtige dieren als de Tweedekamermuis, de dominomus, de necro-eend, de traumameeuw en de MacFlurry-egel zijn tentoongesteld. Dieren die op akelige manieren door toedoen van mensen om het leven kwamen en die daarmee de landelijke pers hebben gehaald. Het topstuk van Moeliker is echter een tas van vinvispenisleer. Gemaakt van de huid van één vinvispenis. Die is twee tot twee-en-halve meter lang, genoeg om een tas van te maken. Het is een niet eenvoudig te vinden museumstuk, want er staat geen bordje bij. Onze culinair expert Janny van der Heijden maakt met schipper Jan Rotgans een Fruits de Mer-tour op de Waddenzee. Jazeker, ook in de Nederlandse zee vind je volop kokkels, oesters, alikruiken en mosselen. Maar wij exporteren vrijwel alle kokkels en oesters naar het buitenland, want we houden er niet zo van. En dat terwijl het zo lekker is. Hoe kan dat? Janny zoekt op laag water naar zeevruchten en schipper Jan zal ze vervolgens aan boord bereiden en laten zien hoe lekker ze zijn. 'Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design' - het is allemaal te zien op de tentoonstelling Breien! in het Fries Museum. Dieuwertje, zelf ook (ooit) een fanatiek breister bezoekt deze tentoonstelling met met een aantal vrouwen van het Friese breicafé De Steek.

Landinwaarts >