Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Koosjere hamvraag

3. Gefilte Fisj

26 feb 2012 13:55

• Joodse Omroep • 20 min

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is.

Het is misschien wel het bekendste joodse gerecht, maar niemand weet wat het precies is: gefilte fisj. Jiddisch voor "gevulde vis", maar wat er voor door gaat in de koosjere winkel, ziet er meer uit als een soort worst. En een prijzige worst, want met zijn 27,50 Euro per kilo, is het beroemde joodse visgerecht duurder dan biefstuk. En dat terwijl gefilte fisj naar verluidt ooit het armeluisvoedsel was van Oost-Europese joden. Tegenwoordig is het visgerecht --dat traditioneel als voorgerecht op sjabbat wordt gegeten-- met raadsels omgeven. Want welke vis gaat er eigenlijk in? Niemand die het weet en ook de ingrediëntendeclaratie geeft geen uitsluitsel. En hoe maakt je het? Want hoe befaamd gefilte fisj ook mag zijn, vrijwel iedereen koopt het kant-en-klaar in de winkel. De Koosjere Hamvraag probeert het mysterie van de gefilte fisj te ontrafelen, met als ultiem doel: zèlf gefilte fisj maken.

Koosjere hamvraag >