Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Koken met Van Boven

Hutspot uit Leiden

26 sep 2016 20:25

VPRO • 24 min

Yvette van Boven kookt een eeuwenoude volkse maaltijd: hutspot. In de 16e eeuw nog een kookmethode, inmiddels een echt recept. Ze geeft het hare iets extra's door het met klapstuk te combineren.

Yvette van Boven kent haar klassiekers. Tot eind 16e eeuw was hutspot geen recept, maar een methode. Men deed gewoon alles wat men had in de pan en kookte het tot moes. Een echte volkse maaltijd. In Leiden heeft hutspot na de strijd met de Spanjaarden, ook wel bekend als het Leids ontzet, een speciale status verworven als het symbool voor de vrijheidsstrijd. Bij de gegoede burgerij kwam hutspot toen ook op het menu. Uiteraard met peperdure ingrediënten, want verschil moest er zijn. Yvette maakt op haar manier het verschil, en combineert hutspot met klapstuk. Yvette roert onderwerpen aan die iedereen met een gezonde nieuwsgierigheid zou willen (w)eten. Zij kookt vanuit bewondering over wat de natuur te bieden heeft. Hierbij laat ze zich leiden door haar interesse in de oorsprong van ons voedsel en brengt zij oude bereidingstechnieken terug in de moderne keuken. Ook innovatieve oplossingen voor problemen, zoals verzilting van de grond, verwerkt zij in haar recepten. Voor haar gerechten haalt zij de ingrediënten bij telers, boeren, vissers of jonge ondernemers die zich hebben toegelegd op duurzaam produceren, en verbindt daaraan een verhaal.

Koken met Van Boven >