Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Koken met Van Boven

Schapenvlees uit Warnsveld

18 apr 2016 20:30

VPRO • 24 min

Yvette gaat op pad met Maarten van Baaren, een schaapherder wiens 225 schapen ons landschap begrazen. Ze betaalt een goede prijs voor het eerlijke schapenvlees en maakt een heerlijke Irish stew.

Schaapherders leefden voornamelijk van de opbrengst van schapenmest. Met de komst van kunstmest is het ambacht van schaapherder een uitstervend beroep geworden. Yvette gaat op pad met Maarten van Baaren, een schaapherder wiens 225 schapen ons landschap begrazen. Ze zorgen niet alleen voor een mooi toeristisch plaatje, maar voorkomen ook dat de heide geen bos wordt en zorgen er zo voor dat er een grote variatie aan planten en dieren blijft bestaan. Yvette betaalt een goede prijs voor het eerlijke schapenvlees en maakt een heerlijke Irish stew. Een typisch Iers gerecht dat op elke menukaart te vinden is en overal weer anders is. De groente in de stew blijven in het thema: de Ierse vlag, een oranje wortel, witte pastinaak en groene prei. Alles wordt afgeblust met Guinness beer. Maar dat is vloeken in de Ierse kerk.

Koken met Van Boven >