Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

KASSA Groen

Voedselverspilling

6 dec 2013 19:29

VARA • 30 min

Wat gooien supermarkten weg en welk 'lelijk' voedsel mag niet in de schappen? Voedsel wecken is niet meer ingewikkeld. Over koken in de afwasmachine en koekjes printen.

-Bij TNO zijn 3D-printers omgebouwd tot voedselprinters. We laten zien hoe meel en boter in de printer gaan en er gebakken koekjes uitkomen! -Het afval van supermarkten verdwijnt vaak in een biovergister. Dat lijkt groener dan het is. Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen vindt dat supermarkten ambitieuzer moeten zijn om afval te verminderen. Dat kan door klanten te helpen anders in te kopen én door voedsel dat ze niet meer verkopen bijvoorbeeld naar een cateraar te brengen. -Wecken is niet moeilijk, en ook niet iets van vroeger. Iedereen kan groente bewaren door het in een potje te doen. Zo kun je groente kopen als het goedkoop is en het daarna lang bewaren in de kast. Culinair etnoloog Carolina Verhoeven laat zien hoe het moet. -We blikken terug op het Damn Food Waste-evenement, dat zaterdag 29 juni in Amsterdam werd gehouden. -Tekenaar Aart Taminiau laat in 'Het dilemma' zien waar de meeste vitamines in zitten: in verse groente of in groente uit blik, pot of diepvries.

KASSA Groen >