Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Melk met melkzuurbacteriën

22 jan 2016 07:00

NTR • 3 min

Veel mensen eten yoghurt bij het ontbijt. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Het begint allemaal met koemelk, waar melkzuurbacteriën aan toe worden gevoegd om de melk dikker en zuurder te krijgen. En dan krijg je yoghurt.

Wij Nederlanders zijn tweede van de hele wereld. Niet met handbal, niet met voetbal, niet met polsstokhoogspringen. Nee, met yoghurt eten! In Nederland eten we zo’n 275 miljoen liter yoghurt er jaar. Maar hoe komt zo’n pak lekkere zure smurrie nou eigenlijk bij jou thuis terecht? Het begint natuurlijk met melk. Koeien worden gemolken en die melk wordt naar de fabriek gebracht. Deze fabriek bijvoorbeeld. En dat gaat natuurlijk niet per glas of melkbus nee dat gaat per vrachtwagen. De melk die stroomt nu naar binnen en wordt een aantal keer gecontroleerd. Ze willen natuurlijk geen zure melk in het proces. Of eigenlijk juist wel, maar dat doen ze liever zelf straks. Daarover straks meer. Eerst moet het vet eruit. Dat gebeurt in deze machine. Hierbinnen wordt het vet er als het ware uitgeslingerd, opgevangen en weggevoerd. Magere melk blijft over. Melk is een natuurlijk product, het komt van koeien. Daardoor zitten er de ene keer meer melkeiwitten in dan de andere keer. Daarom doen ze er soms wat bij. Daarna gaat de melk door naar de pasteur. Nee, niet de pastoor, maar de pasteur! Dat is een machine die de melk tot 95 graden verhit en daardoor worden de bacteriën gedood. Daarna wordt de melk afgekoeld tot een graad of 30, 35. De ideale temperatuur om bacteriën te laten groeien. Maar die zijn er toch net uit? Nee, goeie bacteriën, die de melk zuur maken. Melkzuurbacteriën. Die warme melk komt in deze grote tanks terecht en die bacteriën worden ook in deze tanks gedaan en die vinden het heel lekker in deze tanks. Ze gaan zich vermenigvuldigen en dat doen ze heel snel. Ze snoepen van de melk en ondertussen scheiden ze bepaalde stoffen uit. Dat klinkt een beetje vies maar dat zorgt ervoor dat de melk dikker wordt en zuurder. Na een uur is de melk veranderd in yoghurt. Grappig, warme yoghurt, nog nooit gehad maar wel lekker. Yoghurt hoort natuurlijk koud te zijn en dat gebeurt in deze tank. Hier wordt ie afgekoeld tot een graad of acht en daarna wordt ie hier in de pakken gespoten. Wow wat een hoeveelheid pakken! Ze zijn nu klaar om naar de supermarkt te brengen waar jij ze kunt kopen. Eet smakelijk!