Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Het worstje zonder vel

14 apr 2014 22:00

NTR • 3 min

Er worden per jaar 500 miljoen frikandellen gegeten. Dat is 30 frikandellen per persoon per jaar! Omdat ze zo veel gegeten worden, moeten ze aan de lopende band – in de fabriek – geproduceerd worden. Maar hoe gaat dat precies?

Per jaar worden er in Nederland 500 miljoen van deze frikandellen weggeslikt. 500 miljoen! Dat is per persoon per jaar 30 frikandellen! Als je al die frikandellen achter elkaar zou leggen dan kom je uit op 90.000 km. Dat is 2 rondjes om de aarde! Een frikandel is eigenlijk gewoon een worstje zonder velletje. Maar een worst zonder velletje dat valt toch uit elkaar als je dat in de frituurolie doet? Hoe zorgen ze ervoor dat je zonder velletje toch een frikandel krijgt? Het belangrijkste ingrediënt voor een frikandel is kippenvlees. Dat komt hier vers, gekoelt binnen en het is al vermalen dus het ziet er een beetje uit als puree. Maar kippenvlees heeft uit zichzelf niet heel veel smaak dus daarom worden er spekblokjes aan toegevoegd. Dat mengsel gaat met honderden kilo's tegelijk in deze enorme mixer. Net zolang totdat het een mooie egale massa is geworden. Er worden nog gedroogde uien aan toegevoegd, zout, paneermeel, dextrose (dat zijn eigenlijk een soort suiker), smaakversterker, bouillon en water. En dan nu het allerbelangrijkste: de kruidenmix. Dit is zo supergeheim dat het recept veilig in een kluis ligt en in deze hele fabriek zijn er maar 2 mensen die het recept weten. Hé dat mag jij helemaal niet zien. En dan nu de truc van de frikandel, het worstje zonder vel. Het vlees moet een stevige, gebonden massa worden en dat doe je door het vleesdeeg in deze machine door messen op hele hoge snelheid fijn te malen. Daardoor wordt het een hele stevige massa die, als je het frituurt, niet uit elkaar valt. Die stevige vleespasta wordt door vulbuisjes gepompt en de floepen de rauwe frikandelletjes zo in kokend heet water. In dat bad water van ongeveer 90 graden worden de worstjes gaar gekookt. Eventuele bacteriën gaan dood en de frikandel krijgt zijn vaste vorm. In deze enorme vriescel wordt elke frikandel ingevroren tot -18 graden. Door die ijskoude wind voelt het daarbinnen als -63 graden. Alle worstjes zonder velletje worden gecontroleerd met een camera ende foute frikandellen worden uit de lopende band geblazen. Bijvoorbeeld deze heeft een uitstulpsel, hier is een hap uit en deze veel te krom. Weg ermee. Tot slot pakt de robot het juiste aantal op en doet ze in een doos. Tussen het moment dat het verse kippenvlees de fabriek in gaat en als ingevroren frikandel er weer uitgaat, zit maar 2 uur. Is ongelofelijk hé! Rij voorzichtig en tot straks in de snackbar!