Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Honderdduizend broden en broodjes per dag

13 jul 2014 22:00

NTR • 3 min

Brood wordt gemaakt van meel, water, zout en gist. Veel broden die uiteindelijk in de supermarkt verkocht worden, zijn in de fabriek geproduceerd. Hoe gaat dat precies?

In deze broodbakkerij worden elke dag meer dan 100.000 broodjes gebakken voor de supermarkten. Dat is veel. Hoe doen ze dat? Heel veel broodjes betekent heel veel meel: tarwemeel. In deze 2 silo's ligt tarwebloem voor het witte brood, in deze silo volkorenmeel en in deze zit een speciale mix voor tarwebrood. Door middel van luchtleidingen worden al deze meelvormen de bakkerij ingeblazen. Het basisrecept voor brood is eigenlijk heel simpel. Het bestaat uit 4 ingrediënten: meel, water, zout en gebakken lucht. Gist is een legertje bacteriën dat lucht produceert. Het is een vloeistof. De bacteriën eten de suikers uit het deeg op en door die suikers gaan ze koolzuurwinden laten. Door die winden komen er belletjes in het deeg en het deeg wordt daardoor luchtig. Dat is fijn om te weten hé? In de computer staat het recept klaar voor 900 tarwe casinobroden. In deze silo worden alle juiste hoeveelheden van de ingrediënten gedaan en de computer regelt dan precies hoelang en welke temperatuur er gekneed en gemengd moet worden. Plop. Wanneer het deeg gemengd is wordt het geproportioneerd. De afgewogen hoeveelheid van 1 brood gaat straks de reiskast in. Dit is echt een enorme reiskast. Met een heel knap bedacht kiepsysteem blijven de broodjes precies 50 minuten in deze kast. Het is hier behoorlijk vochtig en warm en dat moet om die gistbacteriën aan de gang te krijgen. Bij precies de juiste temperatuur maken ze de perfecte belletjes. Het deeg heeft nu de vorm van een brood gekregen en wordt het in een bakblik gedaan en dan moet het nog een uur worden na gerezen. Dat gebeurt weer in de reistoren. Dan is eindelijk de oven aan de beurt. De oven is een soort straat waar de lopende band heel langzaam doorheen loopt. Moet het brood wat langer in de oven, dan wordt de lopende band gewoon wat sneller gezet. Hier gaat het deeg de oven in. Hier komen de verse, heerlijk geurende, gloeiend hete broden er weer uit. Al het brood komt uiteindelijk in deze gigantisch broodtoren terecht. Het wordt afgekoeld voordat het wordt ingepakt. Zo doen ze dat dus in 1 dag 100.000 broodjes en broden bakken en ze zijn precies op tijd klaar voor de vrachtwagens die ze zo direct naar de supermarkt brengt.