Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Van cacaoboon tot broodbeleg

13 jul 2014 22:00

NTR • 3 min

Chocoladevlokken worden gemaakt van cacaobonen. Deze bonen zijn de zaden van een vrucht, die groeit aan grote cacaobomen in bijvoorbeeld Brazilië en Ecuador. Maar hoe worden er van die bonen nou gekrulde vlokken gemaakt, die je op je boterham kunt strooien?

In warme landen zoals Ecuador, Ghana, Brazilië, groeit deze boom. De cacaoboom. Aan deze boom groeien deze vruchten. Van de zaden, de cacaobonen die in deze vruchten zitten, maken ze dit: heerlijke vlokken. Maar hoe maken ze nou van een boon een vlok? In deze fabriek worden vlokken gemaakt. Typisch Nederlands. In geen enkel ander land ter wereld eten ze vlokken op hun boterham. Om van cacaobonen vlokken te maken worden de zaden eerst schoongemaakt, verwarmd, geroosterd en vermalen. Dan krijg je dit papje cacaomassa. Als je dit papje samenperst dan haal je dit eruit. Cacaoboter. Het vloeibare is er dan uit en wat overblijft is koek. Als je dat vermaalt krijg je cacaopoeder. Om de lekkerste vlokken te maken is er heel veel poedersuiker nodig, cacaomassa, een beetje cacaopoeder, een klein beetje cacaoboter en bindmiddel. En van al deze goedjes hebben ze in deze fabriek meer dan genoeg. Deze grote silo's zitten vol met cacaoboter, cacaopoeder, poedersuiker, cacaomassa en bindmiddel. Via deze pijpleidingen komen de ingrediënten in de deegmenger terecht. Hier wordt alles dan gemengd en gekneed op een temperatuur van 37 graden. Je krijgt dan van dit stevige deeg. Het ruikt lekker en het smaakt ook lekker. Hier maken ze vlokken van. Hier komt het deeg uit de deegmenger. Dan komen er kleine brokjes op de lopende band terecht. Dit noemen ze trouwens de keutelmolen. De keutels worden hier platgewalst tot een dunne plak. Die plak wordt in dunne reepjes gesneden. Zo dat gaat snel! En een stuk rechter dan ik heb gedaan. Dan het meest bijzondere in het vlokken maak proces. Hier krijgt de vlok zijn krulletje. De band waar de vlokken vanaf worden geschraapt draait sneller dan de lopende band waar de vlokken op terecht komen. Door het verschil in snelheid ploffen de vlokken als het ware op de lopende band. Door die botsing krijgen de vlokken een mooi krulletje. Ik maak wel gewoon vlokken zonder krul. De vlokken gaan de koeltunnel in, daar worden ze hard. In deze tunnel zit een wals waarmee de vlokken worden gebroken. Zonde eigenlijk want die lange vlokken zijn eigenlijk hartstikke leuk. Maar die passen natuurlijk niet in het pak. Dan zijn ze klaar. Zo maak je dus van een cacaoboon een perfecte vlok. Nou, deze zijn toch ook best wel lekker hoor. Heerlijk!