Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Een broodje met een holle binnenkant

10 mrt 2014 23:00

NTR • 3 min

Pitabroodjes kun je met van alles volstoppen, zoals falafel, groenten of shoarma. Hoe worden pitabroodjes gemaakt en hoe komt het dat er zo’n perfecte holte aan de binnenkant zit?

Elk uur maken ze in deze fabriek 30.000 pitabroodjes. Dat zijn er 200 miljoen per jaar. We maken ze open en stoppen ze vol met van alles en nog wat. Hoe kan het nou dat zo'n broodje altijd zo'n mooi zakje wordt als je hem open maakt? Iedere broodsoort bestaat uit goed deeg. Pitadeeg is heel puur en heel simpel. Het bestaat maar uit 5 ingrediënten: water, zout, meel, gist en suiker. Dan krijg je een heel taai en stug deeg van. Dat wordt hier gemaakt. Een gewone bakker kan hier helemaal niks mee, maar voor pitabrood is dit perfect. Het deeg wordt hier geportioneerd, zoals dat heet. Er worden porties van gemaakt, kleine bolletjes. Eigenlijk doet deze machine wat je thuis met je handen zou doen. Het deeg ertussen en draaien maar. Dan gaan de bolletjes de reiskast in. In de reiskast heerst de ideale temperatuur voor gistbacterien om aan de slag te gaan. Wat doen die? Die eten suikers op en poepen luchtbelletjes uit zodat de pita lekker luchtig wordt. Na de eerste reiskast worden de bolletjes platgewalst als pannenkoeken. Eerst 1 keer in de lengte en dan 1 keer in de breedte. Naar alle kanten uitgerekt. Dan gaan ze weer een reiskast in, deze keer om na te reizen. Een belangrijke stap omdat in deze kast een afsluitend, beschermend laagje aan de buitenkant van het pitabroodje ontstaat. Onmisbaar voor de volgende stap. De oven. Hier gebeurt de grote truc van het holle broodje. In de oven wordt het pannenkoekje heel kort maar heel hevig verwarmd. Al het water wat er nog in het deeg zit wil naar buiten, wil verdampen. Dat kan niet vanwege het afsluitende laagje. De platte pannenkoek wordt in de oven een soort bolletje. Als ze net uit de oven komen kun je dat mooi zien. Het zijn bolle broodjes. Als je ze openmaakt kun je zien dat er een keurig zakje in zit. Het inpakken van de pitabroodjes is nog een hele kunst. Waarom? Omdat pita's de neiging hebben om heel snel te gaan schimmelen. Daarom moet je ze luchtdicht verpakken. Dat betekent weer dat hier geen zuurstof bij mag komen. Komt er lucht bij de verpakking, dan gaan er schimmels groeien. Het zakje wordt met folie afgesloten. Tegelijkertijd wordt hier een mengsel van koolzuur en stikstof in het zakje opgesloten. Deze machine is een koolzuursnuffelaar. Hij controleert of de verpakking nu wel echt luchtdicht is. Even een testje. Kijken wat er gebeurt. Foute boel. Ja hoor het werkt. Als hij koolzuurgas ruikt, gooit hij hem eruit. Alsjeblieft. 30.000 pitabroodjes. Deze gaan naar Denemarken, die vinden ze ook lekker. Gaan we helemaal naar Denemarken zo?