Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Van recept bedenken tot verpakken

9 mrt 2014 23:00

NTR • 3 min

Een mueslireep wordt natuurlijk gemaakt van muesli, maar ook van bijvoorbeeld rozijnen, noten, appelstukjes en chocoladestukjes. Maar hoe maak je van al deze ingrediënten een reep?

's Ochtends lust ik graag een kommetje muesli. Maar in plaats door er melk of yoghurt door te doen kan je er ook van dit soort mueslirepen van maken. Maar hoe krijg je nou van dit losse muesli, zulke stevige repen? Deze hal staat helemaal vol met ingrediënten voor de mueslirepen. Natuurlijk staan er hele grote zakken muesli, maar in mueslirepen kan je van alles stoppen: Rozijnen, hazelnoten, haver, stukjes gedroogde appel. Ze gooien natuurlijk niet alles zomaar door elkaar heen. De ingrediënten moeten een beetje in verhouding zijn anders krijg je een rozijnenreep of haverreep. En daarom gaan experts eerst een recept maken en daarin bepalen ze precies hoeveel muesli, haver, gepofte rijst er in een mueslireep moet. En dat recept zetten ze in de computer. En de machine die de mueslirepen maakt, gebruikt dat recept. Die kan geheel automatisch aan de slag met het maken van mueslirepen. Wel honderden per minuut. De zakken met ingrediënten worden boven deze zuigers gehangen. En hiermee haalt de machine precies de hoeveelheid uit de zakken hoeveel hij nodig heeft. Er is ook nog een losse, handmatige bak. Zo kan je een keer iets heel anders aan je recept toevoegen, bijvoorbeeld gedroogde appelstukjes. Het is belangrijk dat de ingrediënten goed mixen, want anders heb je een reep met aan de ene kant alleen maar appel en aan de andere kant alleen muesli. En dat is natuurlijk niet zo lekker. Als alles goed gemengd is, wordt het in kleinere porties verdeeld. In deze ketel zit het geheim van een stevige mueslireep: stroop. Via deze leiding wordt de stroop door de ingrediënten gespoten. Omdat de stroop meer dan 100 graden is, dus heel vloeibaar, mengt hij goed met de muesli. Er ontstaat een heel plakkerig mengsel. Als de stroop straks afkoelt, wordt het taai en plakt de muesli aan elkaar. Maar dan heb je nog geen reep? Daarom wordt het plakkerige, hete mueslimengsel uitgesmeerd over deze grote lopende band. Daarna gaat het onder deze zware wals door. De wals drukt het mengsel in elkaar en maakt het platter. Die brede plak muesli gaat onder allemaal messen door en daarmee in lange repen gesneden. Die zijn natuurlijk veel te lang om verpakt te worden en daarom worden ze met dat mes in de juiste stukken gehakt. Nu kan de fabriek nog lekker wat chocolade, of in dit geval yoghurt, aan de mueslirepen toevoegen. Deze gaan onder de yoghurtdouche. De mueslirepen zijn nu bijna klaar, maar voordat ze in de winkel liggen, moeten ze nog verpakt worden. Om goed in de verpakkingsmachine te komen, moeten alle mueslirepen recht liggen. Dit apparaat controleert of de mueslirepen de juiste vorm hebben. En zo niet dan worden ze eruit gekiept. De mueslirepen schieten in de voorkant van een open doosje en ze vouwen het doosje dicht. Die repen gaan in dozen. Klaar voor vertrek. En natuurlijk moeten er af en toe doosjes gecontroleerd worden op kwaliteit en dat lijkt me een perfect klusje voor mij. Nou goedgekeurd.