Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Een kijkje in de fabriek

9 mrt 2014 23:00

NTR • 3 min

De gevulde koek is een typisch Nederlandse specialiteit. Maar hoe worden die lekkere koeken met spijs eigenlijk gemaakt?

Wij Hollanders zijn trots op onze Hollandse producten. Bijvoorbeeld op de tulpen. Jammer dat die oorspronkelijk niet uit Nederland komen maar uit Turkije. De aardappelen dan voor ons typisch Hollandse stamppotje. Geen Hollandse knol. Komt uit Zuid-Amerika. In drop zit Arabische gom. Maar gelukkig hebben we onze molen nog. Hoe Hollands wil je het hebben? Jammer dat die Chinezen ze al eerder hadden staan. Waar kunnen we dan trots op zijn? Wat is een typisch Hollands product? Dit! De gevulde koek. Maar hoe wordt hij eigenlijk gemaakt? Om koeken te maken moet er natuurlijk eerst deeg worden gemaakt. Dat doen ze hier bijna zoals in je keuken thuis. In deze silo zit een mengsel van bloem, een snufje zout, een beetje suiker en een flinke scheut olie. We zijn er bijna, maar voor de smaak moeten er nog een paar ingrediënten aan worden toegevoegd. Bijvoorbeeld een beetje citroen. En als alle ingrediënten erin zitten gaat het net als thuis in de mixer. Maar dan wel een hele grote. Deze mixer maakt 200 kilo deeg per keer. En dat de hele dag door. Het deeg komt hier aan en wordt door de vormwals in kleine plakjes deeg geperst. Dit is het onderplakje en is dus eigenlijk de onderkant van de gevulde koek. Gevulde koeken heten niet voor niks gevulde koeken. In deze koek zit vulling. In dit geval spijs. De kom met spijs wordt aangesloten op deze pomp en gaat via deze leiding zo helemaal naar het deeg. Maar zo is het natuurlijk nog geen gevulde koek. Hij gaat verder door de machine en er wordt het plakje deeg precies bovenop gelegd. Zo begint het al een beetje te lijken. Op het bovenste plakje deeg wordt eigeel gespoten zodat de koeken na het bakken mooi glanzen. Maar ze zijn er nog lang niet. De koeken moeten nog een hele afstand afleggen op een lopende band gaan ze de oven in. Eentje van wel 40 meter lang. Die gaan heel langzaam door de oven heen en worden zo perfect gaar. Die koeken zien er echt al heel lekker uit, maar zijn nog niet op hun eindpunt. Ze moeten nog een baan van 250 meter afleggen. Zo hebben de koeken namelijk de tijd om af te koelen. Ahh heet. En uiteindelijk komen de koekjes hier aan. En ze worden hier netjes in rijen neergelegd want ze moeten zo de bakjes in. Ze gaan dan per 8 in een bakje. Tot slot wordt er een folie over het bakje getrokken. De koeken worden nog gecontroleerd. Dit hier is een metaaldetector. Dus als er een stukje metaal in zit, wordt hij er weer uitgegooid. Zo worden er wel 450 koeken per minuut gemaakt en bijna allemaal voor de Nederlandse markt. Met een doosje gevulde koeken op de fiets naar huis. Hoe Hollands wil je het hebben? Hoewel. Was het geen Fransman die de fiets heeft uitgevonden? Dat zoek ik de volgende keer uit.