Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Van het land tot in het potje

24 aug 2015 10:43

NTR • 3 min

Augurken zijn een soort zure komkommers. Maar voordat ze in het potje zitten, smaken ze nog helemaal niet zuur. Augurken worden zuur door het brouwsel waarmee ze in het potje zitten. En dat zorgt er ook nog eens voor dat de augurken lang houdbaar zijn.

De komkommer, die kennen we allemaal. Lekker. Deze, die lijkt op een komkommer, maar smaakt anders, ziet er ook anders uit en groeit ook aan een andere plant. Dit is de augurk, familie van de komkommer. Die augurk kennen we vooral van de potjes met zuur. Wordt ook wel tafelzuur genoemd. Maar hoe komt nou zo’n rauwe augurk in zo’n potje terecht? Die augurken komen uit Duitsland. Die zijn gister pas van het land gehaald en zijn nu al hier. In de fabriek staat een aantal machines op een rij om ze snel mogelijk te kunnen verwerken. Uiteraard worden die augurken eerst gewassen in twee wasmachines. Eentje met borstels en eentje met een grote ronddraaiende trommelk. Daar komen ze uiteindelijk heel mooi glanzend weer uit. En hop, de snijmachine in. Die potjes worden ook gevuld met andere ingrediënten, zoals stukjes paprika, mosterdzaad. Hartstikke lekker, maar dat zorgt niet voor de zure smaak. Dat speciale zuur, komt van boven. IN deze grote tanks zit het zuur dat de augurken die hele typische smaak geeft. En is gemaakt volgens heel geheim recept. Dit is dan zeg maar de geheime keuken waar alle ingrediënten worden bedacht en getest. En dan niet alleen voor de augurken maar voor allerlei tafelzuren, ook voor zilveruitjes, wortels, paprika. Soms bestaat een recept uit wel meer dan 200 verschillende ingrediënten. Die worden hier dan samengevoegd en met water en azijn gaan ze dan in grote tanks. En dit is dan dat geheime brouwsel. Zodra de potjes beneden langskomen stroomt het zuur er zo in. Vlak voor dat de deksels op de potten gaan wordt er hete stoom over de potten geblazen. Zo wordt de lucht er als het ware uit geblazen. Snel het deksel erop. Zo maken bacteriën weinig kans. Hierin worden ze heet gemaakt, tot wel 85 graden Celsius. Als er nu nog bacteriën inzitten zijn die aan het einde wel echt hartstikke dood. Ze zijn inmiddels ook weer afgekoeld. De laatste reden dat ze zo lang houdbaar zijn is natuurlijk het zuur zelf. Dat geeft die specifieke smaak maar zorgt er ook voor dat je deze pot lang kunt bewaren want zuur doodt bacteriën.