Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Aardappels en zwaartekracht

24 aug 2015 13:47

NTR • 3 min

Patat wordt gemaakt van aardappels. Even frituren, en klaar. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat je de lekkerste patat niet op aarde maakt, maar op Jupiter! Hoe zit dat? Nienke gaat op onderzoek uit.

Hier, bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, zijn ze er samen met Griekse wetenschappers achter gekomen dat de beste patat van de planeet Jupiter komt. Patat wordt gemaakt van aardappelen en in aardappelen zit water. Die kleine aardappelstukjes, patatjes, worden in heet vet gegooid waardoor ze heel heet worden. Zo heet, dat het water verdampt en kleine gasbelletjes vormt. Stel, dit is zo’n patatje. Die gasbelletjes komen op een gegeven moment naar buiten en blijven aan de buitenkant van het patatje kleven. Het vet kan daardoor niet goed zijn werk doen, die kan niet overal even goed bij. Op een geven moment schieten die gasbelletjes omhoog, zet zoals een bal onder water ook omhoog schiet. Dan kan het vet alsnog zijn werk doen, het patatje wordt lekker krokant. Het water in deze emmer wordt tegen de bodem gedrukt en daarom valt het er niet uit. Behalve als ik hem onderste boven. Hoewel, er is een manier om de zwaartekracht na te doen, namelijk door met de emmer te draaien. Kijk door hard genoeg te draaien creëer ik een kracht die groter is dan de zwaartekracht. Die kracht duwt het water harder tegen de boven en maakt het water daarmee zwaarder. EN dat is precies wat deze machine ook doet; draaien. Maar wat heeft dat met onze frietjes te maken? Nou, onze frietjes gaan we hierin bakken. Maar dat doen we natuurlijk niet alleen, onderzoeker Jacques heeft al wat voorbereid. Nou Jacques, bakken maar! 3, 2, 1, lift-off! De patatjes gaan er in. Oké, dan zet ik de kookwekker, vijf minuutjes. Je ziet dat de belletjes heel hard gaan. Hoe groter de zwaartekracht, hoe zwaarder het vet, hoe sneller de belletjes omhoog schieten en hoe krokanter de patat. Door deze test heel vaak te herhalen, zijn onderzoekers erachter gekomen dat patatjes het lekkerst worden bij drie keer de zwaartekracht van de aarde. Nou, mooie bruine frietjes. Echt! Die wil ik wel proeven. Nou, proberen. Wow lekker! Superknapperig! Er is een planeet een het ons zonnestelsel waar de zwaartekracht precies drie keer zo groot is als op aarde. Jupiter! Daar heb je die hele machine dus niet nodig. Daar zou je dus elke dag de lekkerste patatjes van ons zonnestelsel kunnen eten.