Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Het zout van de zee

14 jul 2014 22:00

NTR • 3 min

Je zou denken dat het gras dat dicht bij de zee staat zouter is dan in het binnenland. Als dat zo is en als koeien de hele dag van dit gras grazen, wordt de melk dan ook zouter dan van koeien in het binnenland?

Ik ben Iris Smeek en ik kom uit Joure. Toen wij laatst langs de zee reden met de auto zag ik koeien langs de zee staan. Ik vroeg aan mijn ouders of ze ook zoutere melk gaven. Mijn vraag is: Geven koeien die langs de zee staan ook zoutere melk? Lekker! Melk en kaas. Zonder deze dame geen melk en geen kaas. Nu hebben wij uitgezocht Iris of koeien die dichter bij de zee staan ook zoutere melk geven. Maar laten we eerst bij het begin beginnen. Koeien zijn 16 uur per dag bezig met het kauwen en herkauwen van gras. Daarbij eten ze ook nog kuilgras en biks. Zo ziet rauwe melk eruit die uit de koe komt. Deze gaat naar de fabriek waar het wordt verwerkt tot melk die we in de winkel kunnen kopen. Een koe gaat pas melk geven als het een kalfje heeft gehad, maar dan doet ze het ook meteen goed. 300 Dagen achter elkaar en in de eerste dagen 40 liter per dag: 20 liter 's ochtends en 20 liter 's avonds. Daarna wordt het minder. Een koe geeft jaarlijks 8000 liter melk. Er zijn 1,5 miljoen koeien in Nederland dus je kan wel nagaan hoeveel die dames bij elkaar produceren. Heel veel. Koeien geven veel meer melk dan een kalfje op kan dus het grootste gedeelte gaat naar de fabriek. Daar wordt dat melk van gemaakt natuurlijk, yoghurt, karnemelk, kaas, noem maar op. Een koe heeft groenvoer als gras nodig om melk te kunnen maken. In gras zit heel veel energie en eiwitten en hoe meer energie en eiwitten een koe in haar lichaam opneemt, hoe beter dat is voor de melkproductie. Gras is een hele belangrijke brandstof voor de koe. De kwaliteit van het gras is natuurlijk ook van invloed op de kwaliteit van haar melk. Wat er hier in gaat, moet er op een bepaald moment ook weer uit komen. Nou wil jij weten Iris of de melk van koeien die aan de kust grazen, zouter is door de zoutdeeltjes die over het gras zijn gestrooid. Dat is een hele goede vraag. Daar zijn grasonderzoekers namelijk ook heel benieuwd naar, dus die zijn in verschillende provincies grassen zijn verzamelen in het binnenland en aan de kust en zijn het gaan onderzoeken in een laboratorium. Dit zijn de monster uit het onderzoek en uit het onderzoek bleek dat uit sommige percelen gras wel iets zouter zijn maar dat had weer niks met de zee te maken. Sterker nog, gras dat niet in de buurt van de zee stond is zouter. Waarom dat zo is, is niet onderzocht. Dus Iris het is logisch om te denken dat weilanden in de buurt van de zee zouter zijn, maar dat is niet zo. Maar zelfs zouden er meer zoutdeeltjes in het gras zitten, dan nog komt het niet in de melk terecht. Dat regelt een koeienlichaam zelf. Dus melk heeft van nature weinig zout. Er zitten wel andere stoffen in als eiwitten, vetstoffen en noem maar op, die goed zijn voor het kalfje en de mens. Maar voor het zout hoef je dus geen melk te drinken want het zit er gewoon niet zoveel in. Ook al graast die koe naast de zee. Kaas kan een zoute smaak hebben maar dat komt echt door het recept en niet door het zoute gras. Hoe zout de kaas uiteindelijk smaakt, dat is het geheim van de kaasmaker.