Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Een leven lang - Lizet Kruyff, 22 december 2012

7 jan 2013 18:57

NTR • 45 min

n het NTR-radioprogramma Een leven lang van 22 december is Lizet Kruyff te gast bij presentator Ben Kolster. Kruyff is wetenschapsjournalist met als specialisatie culinaire geschiedenis. Zij heeft als culinair historicus een brede ervaring opgebouwd met het toegankelijk maken van recepten uit oude kookboeken en het plaatsen van de culinaire geschiedenis in de omgeving en in de tijd. Een van die boeken gaat over het kookschrift van de 19e-eeuwse Rijntje Biljardt. Gefascineerd door het kookschrift van Rijntje Biljardt uit 1840 – met daarin recepten voor zowel de dagelijkse kost van de burger als de keuken van de elite – ontstond een kookboek over het leven en eten in de 19e eeuw. Met spannende, historische maar vooral lekkere en toegankelijke recepten. Schol met eiersaus, eend met ingelegde komkommers, gele erwtensoep met spek en worst. In deze speciale uitzending van Een leven lang zal Lizet Kruyff deze gele erwtensoep ook in de studio bereiden. “Ik heb mijn liefde voor koken niet van huis uit mee gekregen. Mijn moeder kon niet koken. Zij liet tot wanhoop van mijn vader zelfs de andijvie aanbranden. Ik heb leren koken uit de tijdschriften die mijn vader voor mij meebracht van zijn buitenlandse reizen.” Een leven lang, 22 december 18.15 op Radio 5.

n het NTR-radioprogramma Een leven lang van 22 december is Lizet Kruyff te gast bij presentator Ben Kolster. Kruyff is wetenschapsjournalist met als specialisatie culinaire geschiedenis. Zij heeft als culinair historicus een brede ervaring opgebouwd met het toegankelijk maken van recepten uit oude kookboeken en het plaatsen van de culinaire geschiedenis in de omgeving en in de tijd. Een van die boeken gaat over het kookschrift van de 19e-eeuwse Rijntje Biljardt. Gefascineerd door het kookschrift van Rijntje Biljardt uit 1840 – met daarin recepten voor zowel de dagelijkse kost van de burger als de keuken van de elite – ontstond een kookboek over het leven en eten in de 19e eeuw. Met spannende, historische maar vooral lekkere en toegankelijke recepten. Schol met eiersaus, eend met ingelegde komkommers, gele erwtensoep met spek en worst. In deze speciale uitzending van Een leven lang zal Lizet Kruyff deze gele erwtensoep ook in de studio bereiden. “Ik heb mijn liefde voor koken niet van huis uit mee gekregen. Mijn moeder kon niet koken. Zij liet tot wanhoop van mijn vader zelfs de andijvie aanbranden. Ik heb leren koken uit de tijdschriften die mijn vader voor mij meebracht van zijn buitenlandse reizen.” Een leven lang, 22 december 18.15 op Radio 5.