The secret echte mensen lesley colin howell hazel trevor buchannan carousel missed 1478164390

Wist jij dat The Secret op een waargebeurd verhaal is gebaseerd? Lees hier het verhaal van de moorden in Castlerock, en hoe James Nesbitt ook met het echte verhaal verbonden is.

Op de foto v.l.n.r.: Lesley Howell, Colin Howell, Hazel Buchanan, Trevor Buchanan.

In The Secret speelt James Nesbitt de godvrezende Colin Howell. Bij het zien van de serie is het bijna niet te geloven dat zulke gebeurtenissen echt gebeurd zijn. Toch is het zo. In 1990 ontmoeten Colin Howell en Hazel Buchanan elkaar bij de Coleraine Baptist Church (zie het interactieve kaartje hieronder). Colin is op dat moment getrouwd met Lesley, met wie hij vier kinderen heeft. Hazel is in 1981 op 17-jarige leeftijd getrouwd met Trevor. 

Hier lees je over de ware gebeurtenissen. Wil je meer weten over de serie? Klik dan hier.

Abortus en moord
Hazel en Colin beginnen een affaire en in de zomer van 1990 ontdekt Hazel dat ze zwanger is. Colin overtuigt haar abortus te plegen, wat in Noord-Ierland illegaal is. Op de nacht van 18 op 19 mei in 1991 vermoordt Colin eerst zijn vrouw en vervolgens de man van Hazel, Trevor. Lesley en Trevor zijn op dat moment begin dertig. Hij rijdt met hun lichamen in de auto naar Castlerock, waar ze uiteindelijk zijn gevonden. 


God's straf? 
Hazel hertrouwt met David Stewart en Colin met Kyle Jorgensen, met wie hij nog vijf kinderen krijgt. Als in 2007 zijn zoon Matthew overlijdt na een val van de trap in St. Petersburg, denkt Colin dat God hem zo straft, omdat 'Matthew' het laatste was dat Lesley zei. Kyle overtuigt hem eindelijk zijn zondes op te biechten en als hij ook nog eens al zijn geld verliest bij een oplichting in de Filipijnen geeft hij zichzelf aan op 28 januari 2009. 

Heeft Colin meer mensen vermoord?
Na zijn bekentenis opent de politie een nieuw onderzoek. Niet alleen de moord op Lesley en Trevor, maar ook de dood van Lesley's vader, Henry Clarke, wordt onder de loep genomen. Henry Clarke stierf daags voor de moorden op Lesley en Trevor aan hartfalen, maar er is nooit autopsie verricht op het lichaam. Colin zorgde ervoor dat het lichaam van Clarke gecremeerd werd, en niet begraven zoals de al overleden mevrouw Clarke. De recherche onderzoekt zelfs een verband tussen Colin en de vrouw die op het caravanterrein waar hij woonde is vermoord.

Levenslange gevangenisstraf
In 2011 staan Hazel en Colin terecht voor de moorden op hun echtgenoten. Hazel heeft altijd haar onschuld volgehouden, maar door de goed voorbereide en theatrale getuigenis van Colin is zij veroordeeld tot achttien jaar cel. Colin krijgt levenslang.

James Nesbitt
Het zal voor James Nesbitt niet gemakkelijk zijn geweest een koelbloedige moordenaar te spelen. Toch is deze rol persoonlijk dichtbij voor de acteur, die zelf in de regio van Coleraine opgroeide en via-via de moordenaars en slachtoffers kende. Tijdens de opnames kwam zijn hardloop-route zelfs langs zijn ouderlijk huis. Dat is niet eens de enige overeenkomst: in Cold Feet heet zijn zoon ook Matthew, hoewel dat natuurlijk toeval kan zijn. 

The Secret, zaterdag 22 en 29 oktober en 5 en 12 november, 23.00 uur, KRO-NCRV, NPO 2


Voor dit artikel zijn de sites van The Guardian, The Daily Mail, The Belfast Telegraph en The Mirror geraadpleegd.