Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

De Wandeling

Marco Westmaas

11 feb 2011 18:20

• KRO • 35 min

Tien jaar geleden bakte topkok Marco Westmaas nog elke dag biefstukken met friet. Inmiddels wordt hij gezien als voortrekker op het gebied van innovatief koken.

Tien jaar geleden bakte topkok Marco Westmaas nog elke dag biefstukken met friet. Inmiddels wordt hij gezien als voortrekker op het gebied van innovatief koken. Westmaas is volledig autodidact en struint de hele wereld over op zoek naar de beste ingrediënten. Hella van der Wijst maakt een culinaire wandeling met de kok en proeft van zijn bijzondere creaties. Eten speelt altijd al een belangrijke rol in het leven van Marco Westmaas. Zijn moeder is Hongaars en staat iedere dag uren in de keuken. Marco: 'Alles draaide bij ons om eten'. Toch eet hij voornamelijk biefstuk, de goulash is hem te zwaar, en kookt hij zelden. Als hij negentien is, begint Marco met zijn jongere broer een hotel. De kok ontdekt de kracht van sommige ingrediënten als soja, en reist nu al jaren de hele wereld over op zoek naar nieuwe smaken en technieken. Met zijn personeel sleutelt hij soms twee maanden aan een nieuw gerecht, tot het perfect is. Ook buiten de keuken is Westmaas actief. Sinds kort bedenkt hij recepten voor De Vegetarische Slager. Die slagerij gebruikt vleesvervangers op basis van lupine. 'Eigenlijk stond ik eerst heel sceptisch tegenover vleesvervangers, maar ik vind de gedachte erachter heel belangrijk. Namelijk dat er iets gedaan wordt aan de bio-industrie. Over twintig jaar moet het ook heel normaal zijn dat we biologisch eten'. De kok meent dat bewustwording over goed eten begint bij de jeugd. Daarom start hij binnenkort met een scholingsproject. Een boer komt dan bijvoorbeeld langs in de klas. Toch ziet hij zichzelf niet als wereldverbeteraar.

De Wandeling >