Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

De slag om Brussel

Europa aan het Soja-infuus

12 nov 2012 20:25

VPRO • 30 min

Hoe komt het dat ons lapje vlees zo goedkoop is? En waarom halen wij zo'n belangrijk deel van ons veevoer, het eiwitrijke soja, helemaal van de andere kant van de wereld?

Hoe komt het dat ons lapje vlees zo goedkoop is? En waarom halen wij zo’n belangrijk deel van ons veevoer, het eiwitrijke soja helemaal van de andere kant van de wereld? In de Slag om Brussel stuiten Teun en Roland op een historische deal tussen Europa en de Verenigde Staten die aan de basis ligt van de megastallen in Nederland en de massale kap van oerwouden in Zuid- Amerika. In landen als Argentinië wordt massaal soja geplant om ons kiloknallerlapje te voeden. Een verhaal over duistere lobbypraktijken en een nuchtere boerin die proberen onze afhankelijkheid van buitenlandse soja te keren, door in Nederland een oude eiwitboon te herintroduceren om hun varkens mee te voeren: lupine Regie: Michiel Cotterink Camera: Jacko van ’t Hof, Onno van der Wal Geluid: Peter Suyderhoud, Jillis Schriel, Sander den Broeder Montage: Rinze Schuurman Productie: Else-Marie Rombouts, Tessy de Werd Research: Michiel Cotterink Eindredactie: Roland Duong, Teun van de Keuken

De slag om Brussel >