Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

Miljoenen paprika's uit Noord-Holland

23 mrt 2016 00:00

NTR • 3 min

Paprika’s worden gekweekt in kassen. Sterker nog, in de grootste kassen ter wereld! Die staan in Noord-Holland en Maurice mag kijken hoe ze geteeld en geoogst worden.

We zijn in glastuinbouwgebied Agriport A7 bij het dorp Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. En hier, overal waar je kijkt, staan kassen. Hier staan de groot-ste paprikakassen ter wereld. Hoogste tijd om een kijkje te nemen in zo'n enorme kas. Alleen al bij deze teler staan een half miljoen paprikaplanten. En er komen aan iedere plant zo'n 80 paprika's. Dat zijn dus...heel veel paprika's. Een beginnend paprikaplantje is 20 centimeter hoog. Maar groeit uit tot een plant van vier meter. Petra, dit is jullie kas. En wat me opvalt: al die paprikaplanten hangen aan touwtjes. Waarom is dat? Als we de planten niet langs touwtjes begeleiden... zouden de planten breken, zouden de planten knakken. Van nature zou de paprikaplant veel meer in de breedte groeien. Maar wij halen allemaal zijtakjes weg. En we houden de drie mooiste takjes over... en die begeleiden we het hele jaar door omhoog. Je hebt rode schoenen, groene schoenen. Maar paprika's heb je in allerlei kleuren. De groeiende paprika is altijd groen. Verder heb je gele, rode, oranje paprika's. En dit lijkt op een aubergine, maar dit is een bruine paprika. Ook kleuren die ik nog nooit heb gezien: paars en wit. Petra, verschillende kleuren. Maar smaken ze ook anders? Ja. Alle kleuren paprika's smaken weer anders. De paarse en de witte worden niet heel veel gegeten. Die worden vaak gebruikt als decoratie. De groene paprika is een onrijpe paprika. Die smaakt een beetje pittig, een beetje kruidig. Wordt vaak verwerkt en gebruikt om te wokken bijvoorbeeld. De gele paprika is een paprika met een hele neutrale smaak. De rode paprika is al wat zoeter. Die wordt EN verwerkt EN ook rauw gegeten. Die oranje paprika vinden kinderen vaak lekker. Want die is het zoetst. Als de paprika zijn mooie kleur heeft... dus niet groen maar nu mooi oranje, kun je oogsten. En dat gebeurt van maart tot en met november. Dat doen ze met zulke handige karren, kun je mooi de hoogte in. Volle karren verse paprika's gaan automatisch naar de inpakafdeling. Tatadada! Zo, he! Waar gaan al deze paprika's naartoe? Naar groenteboeren, supermarkten, vooral buitenlandse supermarkten. Want 90 tot 95 procent van al deze paprika's...zijn bestemd voor de export. Alleen al in deze kas gaan per uur 20.000 paprika's de deur uit. 40 miljoen paprika's per jaar. We mogen het echt zeggen: Hier in Middenmeer bij Agriport staan de grootste paprikakassen ter wereld.