Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO app

Download

BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Za 18 nov 17:10

KRO-NCRV • 38 min

Het houten ecohuis van Hanneke en Ruud, Ramon kookt Japans, Alain gaat aan de slag met tafelzuren en Marieke bezoekt Rottummeroog.

In de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst wonen Hanneke en Ruud Schoordijk in hun zelfontworpen, houten huis. Vooral Hanneke heeft zich van het begin tot het einde met alles rondom de bouw bemoeid, met als uitgangspunt: duurzaamheid. Nu is het een heerlijke plek om te wonen. Aan de voorkant midden tussen de huizen, een 'stadsgevoel' en aan de achterkant helemaal in de natuur. In de ondergrondse slaapkamer stroomt het water van het riviertje de Laak als het ware achter hun bed. * Chef-kok Ramon Brugman bereidt vandaag tataki van tonijn. Tataki klinkt alsof het een ingrediënt is, maar dat is het niet. Het is een manier van bereiden uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis bijna rauw worden opgediend. Het wordt kort geroosterd en dan gemarineerd. Dit kan dus alleen met vers vlees of verse vis die geschikt is voor rauwe consumptie. Bij de tataki van tonijn maakt Ramon wasabimayonaise, zoetzure komkommerrolletjes, oosterse vinaigrette en zoete, oosterse uitjes. * In Amsterdam ontmoet culinair expert Alain Caron een man met een passie voor tafelzuren, Oos. Je kent het vast: Amsterdamse uien in het zuur, zilveruitjes, augurken, noem maar op. De zurenpassie zit kennelijk in de genen, want ook Oos' grootvader was al inlegger. Oos vindt het een uitdaging om te experimenteren met nog veel meer producten die in het zuur ingelegd kunnen worden en samen met sterrenchefs verzint hij regelmatig nieuwe producten. Alain wil dat inleggen ook wel eens proberen. * Marieke Schatteleijn krijgt een unieke kans om het Groningse waddeneilandje Rottummeroog te bezoeken. Tot 1965 woonde hier slechts één familie: die van de eilandvoogd, maar tegenwoordig is het eiland alleen voor vogels, schelpen en zeehonden. Mensen komen er alleen op expeditie. In een vissersboot is het een tocht van een paar uur over de waddenzee, daarna een uur 'droog vallen'. Collega-boswachter Jaap Kloosterhuis maakt de tocht 25 keer per jaar en raakt niet uitgepraat over de flora en de fauna van het ongerepte eilandje.

BinnensteBuiten >