Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO Start-app

Download

BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Do 18 jan 18:50

KRO-NCRV • 26 min

Esther en Kees verbouwen een voormalig pakhuis tot hun paleis, Sharon maakt ayaka, ofwel gevulde bananenbladeren en een bijzondere kloostertuin in Sint Agatha.

In Haarlem nemen Esther en Kees een voormalig pakhuis volledig onder handen. Waar ooit van alles lag opgeslagen, bouwen zij er hun droomhuis. Kees vindt het leuk om zelf meubels te maken, eigenlijk is hij – naast zijn reguliere baan – ook volwaardig timmerman. Dit heeft hij vanuit huis uit meegekregen. En dit is overal in huis terug te zien. Esther is vooral van de styling, zij houdt ervan een Scandinavische stijl een beetje bohemien te maken. Maar ook staal en beton zijn erg aanwezig in hun huis en dat vult Esther aan met warme elementen, zoals kleedjes of dekentjes. Chef-kok Sharon de Miranda tovert een cadeautje op je bord. Ze maakt ayaka, kleine deegpakketjes die gevuld zijn met kip en opgerold worden in bananenblad. Sharon kent het gerecht van Curaçao, waar het vaak bij feestdagen op tafel staat. Ayaka zijn lekker bij lunch of diner of als tussendoortje. In het Brabantse Sint Agatha ligt een van de bestbewaarde kloostertuinen van Nederland. In het klooster wonen tegenwoordig nog maar zes kruisheren, waardoor de kloostertuin de laatste jaren in verval is geraakt. Er zijn te weinig handen om de tuin voldoende te kunnen onderhouden. De laatste kloosterlingen proberen samen met een aantal gepassioneerde vrijwilligers het tij te keren. In 2021 bestaat de tuin 650 jaar en dan moet de tuin hersteld zijn. Hier werken ze de komende jaren naartoe. Kruisheer Edgard Claes en vrijwilliger Lambert Bardoel leiden ons rond.

BinnensteBuiten >