Istock dokter arts operatie bloed ziekenhuis ziek carousel missed 1483360696

Specialisten in het Medisch Centrum Utrecht zeggen onder grote druk te opereren. Zembla onderzoekt woensdag ziekenhuiscalamiteiten op NPO 2.

Artsen in het UMC Utrecht maakten een jaar geleden al melding van een angstcultuur op de KNO-afdeling, die zou leiden tot onveilige situaties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht de situatie, maar sloot het onderzoek af zonder resultaat. 

Angstcultuur en tijdsdruk
Naar aanleiding van de uitzending van Zembla van 4 november wordt het onderzoek opnieuw geopend. De angstcultuur op de afdeling zou het gevolg zijn van het autoritaire afdelingshoofd. Fouten zouden niet worden gemeld uit angst erop te worden afgerekend en chirurgen opereren onder grote tijdsdruk. 

Mismanagement 
Anonieme artsen melden dat er dodelijke complicaties zijn geweest, waarvan te betwijfelen valt dat ze onvermijdbaar waren. Incidenten en zorgen over het beleid werden wel gemeld bij vertrouwenspersonen, maar daar werd niets of weinig mee gedaan. Hoe kon het zo ver komen? Brengt het mismanagement patiënten in gevaar?

Zembla, woensdag 4 november, 20.25 uur, VARA, NPO 2


Alles van Zembla op npo.nl
Ga naar de website van Zembla