Didd reportage 31 januari   3 carousel missed 1422539244

Er is waarschijnlijk geen dorp in Nederland dat een slechter imago heeft dan Oude Pekela. Volgens veel Nederlanders staat het dorp bekend om armoede, inteelt en werkloosheid. Maar waarom?

Oude Pekela, volgens het CBS het armste dorp van Nederland, is een van de meest besproken dorpen van het land. Het Groningse dorp dat bijna in Duitsland ligt, staat nog maar net op de kaart. Toch staat dit kleine dorpje op de zesde plek als het gaat om criminele gemeenten, is het een van de minst aantrekkelijke plekken om te wonen en is het een slechte plek voor kinderen om op te groeien. Zaterdag op NPO 2 onderzoekt Dit is de Dag de werkelijkheid achter het imago.

Zes maanden in het armste dorp van Nederland
Waar komen de hoge criminaliteitscijfers vandaan? En waarom maken zoveel inwoners aanspraak op bijstandsuitkeringen? EO-verslaggevers Jos de Jager en Hans van der Steeg begonnen in 2014 een journalistiek experimemt. Zes maanden doken ze onder in het leven van het veelbesproken dorp. Door alle negatieve publiciteit zaten de inwoners niet te wachen op journalisten. Om toch toegang te krijgen tot de gemeenschap, huurden de mannen er een huisje. Hoe kun je beter achter de waarheid over Oude Pekela komen, dan wanneer je er zelf gaat wonen? 

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 31 januari, 21.10 uur, EO, NPO 2


Kijk Dit is de Dag terug