Computer en muis carousel missed 1439294825

Van OV Chipkaart tot DigID. De wereld wordt steeds digitaler en complexer. Zembla onderzoekt hoe het de mensen vergaat die niet zelfredzaam zijn. Lopen zij vast in de digitale wereld?

De overheid zorgt minder voor de burger, maar zorgt er wel voor dat de burger zelf meer kan verzorgen. Dit gaat in veel gevallen goed, maar niet overal. Zelf inloggen en zaken regelen gaat moeilijker met een laag IQ. Haken de zwakkere in de samenleving aan in een wereld waarin digitale kennis noodzakelijk is, of zien zij door de bomen het bos niet meer? 


Liesbeth kan haar zaken niet zelf regelen. Haar IQ is 66, wat betekent dat ze een denkniveau heeft van een achtjarige. Zij heeft recht op een bijstandsuitkering, maar begrijpt niets van de aanvraagprocedure. Met hulp is een uitkering aangevraagd, maar om die te behouden moet ze de sociale dienst regelmatig ingewikkelde informatie verstrekken. Liefst digitaal, inloggen met de DigiD. En dan maakt Liesbeth veel fouten, ze begrijpt niet wat er staat.

Waar faalt het systeem?
Zembla onderzoekt hoe het de mensen vergaat die niet zelfredzaam zijn. Hoe houden zij hun hoofd boven water in een 
veranderende wereld. En misschien wel belangrijker, waar faalt het systeem en haken mensen af. Welke gevolgen heeft het afhaken van de groep die niet of nauwelijks zelfredzaam is?