Voedsel carousel missed 1465219123

Bij de productie van genetisch gemodificeerde gewassen wordt veel landbouwgif gebruikt. Dit gif zorgt voor steeds meer afwijkingen bij kinderen die geboren worden. Zembla trekt woensdag op NPO 2 aan de alarmbellen.

'De Gen-tech lobby' is een reportage van de veelvuldig onderscheiden Franse onderzoeksjournalist Paul Moreira. Moreira volgt de succesvolle lobby van de bedrijven die handelen in genetisch gemodificeerd voedsel en in pesticiden. Een van de concerns die hij onder de loep neemt, is de Amerikaanse multinational Monsanto, bekend van het omstreden bestrijdingsmiddel RoundUp.

Genetische afwijkingen
Moreira doet onderzoek in Argentinië, waar op grote schaal gemodificeerde gewassen van Monsanto worden verbouwd. Daarbij wordt veel landbouwgif gebruikt. Het valt hem op dat juist in die gebieden steeds meer kinderen met genetische afwijkingen worden geboren. De Argentijnse bevolking maakt zich zorgen over een mogelijk verband tussen bestrijdingsmiddelen en gezondheidseffecten.

Strenge beperkingen
In Europa gelden strenge beperkingen voor het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen. Maar gen-tech bedrijven zoals Monsanto zijn momenteel stevig aan het lobbyen over het versoepelen van die regels. Met een trans-Atlantisch vrij handelsverdrag in aantocht zouden ze dat wel eens voor elkaar kunnen krijgen.

Zembla: De gen-tech lobby, woensdag 25 februari, 20.25 uur, VARA, NPO 2


Naar de website van Zembla
Bekijk meer docu's van Zembla online