2014 is het Jaar van de Eekhoorn. Het leek de laatste jaren eindelijk iets beter te gaan met deze inheemse schaduwstaart, maar nu komen er overal uit het land berichten dat er dode eekhoorns uit de bomen vallen.

eekhoorn gr

Met zijn warme kleur, heldere kraaloogjes en pluizige staart is de rode eekhoorn een geliefd dier bij veel Nederlanders.  Maar het is ook een heel kwetsbaar dier; de populatie is zich namelijk nog steeds aan het herstellen van een virusepidemie in de jaren zestig, en pas de laatste jaren is hun aantal gestabiliseerd. Het is dus erg zorgelijk dat er een nieuwe eekhoornziekte aan een opmars bezig lijkt te zijn nu er op verschillende plekken dode eekhoorns uit de bomen vallen.

Beheren of vrijlaten?
Verder besteedt Vroege Vogels vandaag aandacht aan het grootste natuurgebied van Nederland: de Noordzee. Wat is het beste voor deze enorme wildernis voor onze deur: beheren of vrijlaten? Vanaf 2011 wordt er jaarlijks een expeditie georganiseerd naar de Noordzee en wordt er gedoken bij de Doggersbank.Onderzoek
De Doggersbank is een enorme zandbank op zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Hij is wel 300 kilometer lang met ondiepe zandgronden, diepgelegen slibrijke gebieden en scheepswrakken. Ook dit jaar gaat weer een grote groep duikers en onderzoekers op pad om onderzoek te doen naar planten en dieren onder water en om de netten van wrakken los te snijden en naar boven te halen, zodat dieren daarin niet verstrikt kunnen raken.  

Vroege Vogels TV, dinsdag 7 oktober, 19.20 uur, VARA, NPO 2.


Ga naar de website van Vroege Vogels TV
Vroege Vogels TV terugkijken via npo.nl
NPO 2 kijken via npo.nl