Vroege vogels carousel missed 1475584877

Welke dieren leven er onder de grasmat van Ajax? Menno Bentveld van Vroege Vogels gaat met Ajax-trainer Frank de Boer het veld op voor een potje voetbal, om vervolgens samen een kijkje te nemen in de bodem van het trainingsveld. Iets verderop, in de Amsterdam Arena, wordt dinsdagavond de wedstrijd Nederland - Spanje gespeeld.

Vroege Vogels bestudeert dinsdag bij de VARA op NPO 2 het gazon van Ajax. Menno en Frank doen al snel een spectaculaire vondst: onder het veld leeft een grondparel, een bijzonder insect dat maar zelden in Nederland te vinden is.

Het jaar van de bodem
De oppervlakte aan sportvelden is de afgelopen tientallen jaren flink toegenomen. Insecten profiteren daarvan; voor Vroege Vogels reden om op onderzoek uit te gaan. Omdat 2015 het jaar van de bodem is, duikt Vroege Vogels in de uitzending van dinsdag nog dieper in de grond. Onder andere de achtertuin van Leen Hordijk uit Zuurland wordt onder de loep genomen. Daar werd onlangs een prehistorische tureluur gevonden.

Nederland - Spanje live op NPO Radio 1
Dinsdag staat er na het voetbalavontuur van presentator Menno en trainer De Boer nog meer voetbal op het programma: Nederland treedt aan tegen Spanje. De oefenwedstrijd is rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO Radio 1. Tijdens het WK in Brazilië, toen Oranje met 5-1 won, zorgde radiocommentator Jack van Gelder voor het nodige kippenvel.

Vroege Vogels, dinsdag 31 maart, 19.20 uur, VARA, NPO 2
Nederland - Spanje, dinsdag 31 maart, 20.45 uur, NOS, NPO Radio 1


Alles van Vroege Vogels op npo.nl
Ga naar de website van Vroege Vogels
Live naar NPO Radio 1 luisteren via npo.nl