Anp 28006419 carousel missed 1468847276

Deze week doen weer duizenden mensen uit binnen- en buitenland mee met het grootste wandelevenement van de wereld: de Nijmeegse Vierdaagse. Volg de 100ste editie op NPO 1, NPO 2 en NPO Radio 2 op de voet.

Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juli doet de KRO-NCRV weer verslag van het grootste wandelevenement van de wereld in Het Gevoel van de Vierdaagse. Vier avonden op rij presenteert Nijmegenaar Fons de Poel samen met Linda Geerdink het laatste nieuws, reportages, portretten en sfeerverslagen uit de stoet van 46.000 wandelaars.

Bekijk de documentaire Een tocht door de tijd over de Nijmeegse Vierdaagse

Live verslag NPO Radio 2
Ook de radioprogramma’s op NPO Radio 2 besteden, elk op eigen wijze, aandacht aan het evenement.  De studio van NPO Radio 2 wordt die dagen verplaatst naar de Waalkade in Nijmegen. Daarvandaan worden o.a. de KRO-NCRV-programma’s Gijs 2.0, Wout2day, Helemaal Haandrikman en de Staat van Stasse uitgezonden. Eén van de NPO Radio 2-dj’s gaat ook meelopen. Iedere dag tussen 12.00 uur en 0.00 uur.

Kijk live mee met NPO Radio 2-dj Frank van 't Hof die de Vierdaagse loopt

Slotdag op NPO 2
Voor de slotdag van de Vierdaagse en de feestelijke intocht van de lopers op vrijdag 22 juli hebben de NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland de handen ineengeslagen. Fons de Poel ontvangt gasten en er wordt geschakeld met Dionne Stax (die voor de achtste keer deelneemt) en met Harm Edens, die ’s morgens bij de start staat en ’s middags de onthaalt op de ‘Via Gladiola’. Verslaggevers langs de route maken reportages over de talloze vrijwilligers, de pleisterplaatsen en de horeca langs het parcours. Ook wordt uitgebreid teruggekeken op de lange geschiedenis van het evenement dat ooit begon als een vierdaagse mars voor militairen.

Tocht door de tijd
Aan de vooravond van de honderdste Vierdaagse van Nijmegen heeft KRO-NCRV een documentaire uitgezonden van Fons de Poel over de magie van de wandeltocht. Het is een verslag van binnenuit over de wandelmars als organisatorisch en logistiek kunstwerk. Hoe slaagt een middelgrote stad erin om tienduizenden wandelaars onder te brengen in hotels, op campings en in gastgezinnen? En wat vraagt het van een leger vrijwilligers om het evenement soepel en veilig te laten verlopen?

Verslavend
Maar de belangrijkste vraag die wordt beantwoord, is hoe de Vierdaagse van Nijmegen ondanks de groei in omvang in de kern amper veranderde. Al honderd jaar lang is de route hetzelfde en zijn de spelregels nooit gewijzigd. Het is een soort rituele tocht door de tijd, die mensen verbroedert en voor velen een kennelijk verslavende werking heeft.

Het Gevoel van de Vierdaagse, vanaf dinsdag 19 juli,19.00 uur, KRO-NCRV, NPO 1
Live verslag van 100ste Vierdaagse, vanaf maandag 18 juli, NPO Radio 2
Verslag slotdag 100ste Vierdaagse, vrijdag 22 juli, 7.00 - 18.15 uur, NPO 2


Ga naar de website van KRO-NCRV
Ga naar de website van NPO Radio 2
Kijk live mee met NPO Radio 2-dj Frank van 't Hof die de Vierdaagse loopt