Echo s van angst carousel missed 1437138911

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog lijken racisme, discriminatie en vooroordelen in Europa nog altijd niet verdwenen. De vijf documentaires uit de serie Echo's van Angst, die vanaf zondag worden uitgezonden op NPO 2, bevestigen dat.

In samenwerking met andere Europese publieke omroepen hebben de Joodse Omroep en de NTR de documentaireserie Echo's van Angst gemaakt. De documentaires heten De vijand van mijn vijand is mijn vriend, Alleen voor Molukkers, Bienvenido's strijd, De buren en Gerechtigdheid. Allemaal tonen ze hoe angst een voedingsbodem kan zijn voor een nieuwe vorm van intolerantie en hoe daders en slachtoffers van discriminatie dezelfde personen kunnen zijn.

De vijand van mijn vijand is mijn vriend, zondag 19 juli (terugkijken)
Universitair studente Ananda (23) en haar ouders dragen prominent een blinkende Magen David, een Davidsster, om hiermee een signaal af te geven tegen het antisemitisme. Hiernaast zijn alle gezinsleden fervente aanhangers van de populistisch-rechtse partij de PVV van Geert Wilders. Maar stellen de leden van de Joodse gemeenschap deze vorm van solidariteit eigenlijk wel op prijs?

Alleen voor Molukkers, zondag 26 juli (terugkijken)
Op zondag 26 juli De speciale positie van de Molukkers in Nederland is al vele decennia een gevoelig onderwerp. De Molukkers kwamen naar Nederland na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, omdat de mannen deel uitmaakten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Maar hun levenswijze in wijken die ‘alleen voor Molukkers’ zijn, is steeds moeilijker te handhaven in de huidige Nederlandse samenleving.

Bienvenido's strijd, zondag 2 augustus, 17.40 uur, NPO 2
In de Zweedse hoofdstad Stockholm leven veel Roma op straat. Het zijn voor het merendeel mensen uit Roemenië. Bienvenido Flores helpt de immigranten op allerlei manieren, maar komt in de problemen als zij ontdekken dat hij homoseksueel is.

De buren, zondag 9 augustus, 17.40 uur, NPO 2
Naima is een Marokkaanse vrouw in Spanje die te maken heeft met ernstige discriminatie door haar omgeving. Als ze de kracht vindt om aangifte te doen, worden haar belagers veroordeeld, maar daarna wordt de situatie in de buurt alleen maar erger voor haar.

Gerechtigheid, zondag 16 augustus, 17.40 uur, NPO 2
Begin jaren negentig werd Kroatië aangevallen door Servische rebellen. In Bjelovar, een stad buiten het oorlogsgebied, werd de Servische minderheid doelwit van wraakacties. De slachtoffers zijn nooit gecompenseerd voor hun verliezen.


Alles van Echo's van Angst op npo.nl