2doc molenbeek 1 carousel missed 1496136099

'Het afvoerputje van Europa' of 'hoofdstad van het terrorisme,' dat is hoe de Brusselse wijk Molenbeek de afgelopen maanden het nieuws domineerde. De Vlaamse reportagemaker Eric Goens ging op zoek naar het echte gezicht van Molenbeek en maakte daar een vierdelige documentaire over. Het eerste deel wordt dinsdag 12 april uitgezonden bij de VPRO op NPO 2.

Door terroristen als Salah Abdeslam, Bilal Hadfi of Abdelhamid Abaaoud is de Brusselse wijk de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest. Goens besloot om voor honderd dagen in Molenbeek in te trekken om de wijk eens door de ogen van de bewoners zelf te bekijken. Wat is er fout gegaan in de gemeente? Wat moet er gebeuren en waar moet er ingegrepen worden?

Bekijk hier Eric Goens over Molenbeek in Pauw

Vrijgelaten terrorist
In de eerste aflevering bezoekt Goens een café in Molenbeek dat tot driemaal toe het slachtoffer werd van een inbraak. De dader werd gepakt, maar toch hebben ze hem laten gaan met alle gevolgen van dien. Het bleek ene Brahim Abdeslam te zijn, de terrorist uit Molenbeek die zich later in november opblies in Parijs. Door de huiszoekingen en gerechtelijke acties in de Brusselse wijk stijgt de temperatuur aanzienlijk. De bewoners zien dat de wijk steeds verder leegloopt.

2Doc: Molenbeek, vanaf dinsdag 12 april, 22.55 uur, VPRO, NPO 2


Bekijk hier alles over de aanslagen in Parijs
Bekijk hier alles over de aanslagen in Brussel
Bekijk hier meer over de strijd tegen terreur