Veteranendag veteraan willem alexander defile carousel missed 1498131707

De NOS besteedt zaterdag op NPO 2 met twee uitzendingen uitgebreid aandacht aan de twaalfde editie van de Nationale Veteranendag. Koning Willem-Alexander neemt traditiegetrouw het defilé af.

Op zaterdag 25 juni besteedt de NOS op twee momenten aandacht aan Veteranendag. In de middaguitzending van 12.50 uur tot 14.40 uur is op NPO 2 een live verslag te zien van het door koning Willem-Alexander af te nemen defilé. Verder een samenvatting van de plechtigheid in de Ridderzaal met een toespraak van premier Rutte en de jaarlijkse uitreiking van de medailles op het Binnenhof.

Defilé
Te gast is generaal buiten dienst Mart de Kruif, oud-commandant van de NAVO-troepen in Zuid Afghanistan. Astrid Kersseboom spreekt met hem over het belang en de toekomst van Veteranendag. Historicus Christ Klep geeft commentaar tijdens het defilé en met hem wordt onder meer de actualiteit van Defensie doorgenomen.

Schrijfwedstrijd
In de uitzending is verder een reportage te zien over een ontmoeting tussen de 15-jarige Somalische vluchtelinge Aisha Mahamed en de Nederlandse vredesmilitair Axel Kuier. Aisha won de schrijfwedstrijd van Veteranendag met een 'bedankbrief voor alle militairen in Nederland'. Nu staat ze voor het eerst oog in oog met een van de militairen die deelnamen aan de vredesmissie in Somalië. In de avonduitzending van 18.53 uur volgt een samenvatting van de gebeurtenissen en blikt Astrid Kersseboom met haar gast generaal b.d. Mart de Kruif terug op de twaalfde editie van Veteranendag.

NPO Radio 5
Ook NPO Radio 5 doet vanaf het Malieveld in Den Haag live verslag van de Nationale Veteranendag . Van 10.00 tot 18.00 uur horen luisteraars alles over onder meer de reünies van vredesmissies, het defilé en alle andere feestelijke activiteiten op het Malieveld.

Veteranendag, zaterdag 25 juni, 12.50-14.40 uur en 18.53-19.20 uur, NOS, NPO 2
Live verslag vanaf het Malieveld, zaterdag 25 juni, 10.00-18.00 uur, NPO Radio 5


Bekijk boeiende oorlogsdocumentaires in onze special

Bekijk meer programma's over oorlog & bevrijding in onze special