vertigo (15)

Deze vrijdag is weer Hitchcock-avond! Met dit keer zijn andere allerbeste film: Vertigo.

Sinds rechercheur John ‘Scottie’ Ferguson zijn collega van een dak zag vallen, heeft hij last van hoogtevrees (in het Engels: vertigo). Zelfs zo erg, dat hij zijn werk niet meer kan doen. Hij gaat met vervroegd pensioen.

Obsessie
Dan benadert Gavin Elster hem, een oude vriend. Gavin vermoedt dat zijn vrouw Madeleine gek aan het worden is, en misschien zelfs suïcidaal is. Hij huurt Scottie in om haar te volgen. De getroebleerde oud-rechercheur raakt echter geobsedeerd door deze mooie vrouw, en kan zijn afstand niet bewaren. Ze krijgen een relatie, maar dan pleegt ze voor zijn ogen zelfmoord, door van een hoge toren af te springen. Scottie wordt gekweld door schuldgevoel, omdat hij haar door zijn hoogtevrees niet kon redden.

Maanden later vindt Scottie een vrouw die erg op haar lijkt, en hij dwingt die vrouw om haar haar te verven, en dezelfde kleren als Madeleine te dragen. Maar kan ze ooit wel Madeleine worden? Of was ze het eigenlijk altijd al? Gavin blijkt een meesterbrein te zijn, die de perfecte moord bedacht.

Vertigo, 8 augustus 23.40 uur bij de VPRO op Nederland 2.