Srebenica carousel missed 1436364311

Het is zaterdag precies twintig jaar geleden dat Servische soldaten onder leiding van generaal Ratko Mladic de VN-enclave Srebrenica innamen. Meer dan achtduizend burgers kwamen daarbij om het leven. De NOS doet vanuit Hilversum en Srebrenica verslag van de herdenking.

De samenvatting van de herdenkingsplechtigheden op de begraafplaats Potocari, vanaf 18.40 uur te volgen op NPO 2, wordt afgewisseld met een nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenissen op die bewuste 11 juli 1995 en de daaropvolgende dagen. Zeker zevenduizend moslimmannen werden vermoord tijdens de grootste massamoord op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog.

Beveiligde enclave aangevallen
De Bosnische stad Srebrenica was vanwege de Joegoslavische oorlog tussen 1992 en 1995 een door Nederlandse militairen beveiligde enclave, met als doel de plaatselijke moslimbevolking te beschermen. Desondanks werd de stad aangevallen door Mladic en zijn mannen. Presentator Jeroen Overbeek praat erover in de studio vanuit Hilversum, terwijl verslaggever Gerri Eickhoff ter plekke in Srebrenica verslag doet.

Beloofde luchtsteun bleef uit
Hoe kon het twintig jaar geleden zover komen? Dat is de vraag die nog altijd speelt. Onlangs gaf de 2Doc-documentaire Waarom Srebrenica moest vallen nieuwe inzichten over de situatie van twintig jaar geleden. Zo werd duidelijk dat de beloofde luchtsteun uitbleef.

20 jaar na Srebrenica, zaterdag 11 juli, 18.40 uur, NOS, NPO 2

Lees meer over 20 jaar na Srebrenica
Bekijk 2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen