Solo carousel missed 1448012348

Twintig jaar geleden werden twee jonge voetballertjes ontdekt dankzij een documentaire. 2Doc: Solo, out of a dream, uitgezonden door de VPRO, blikt terug op de manier waarop hun leven sindsdien veranderd is.

In 1994 maakte Jos de Putter een documentaire over talentvolle elfjarige voetballertjes in Rio de Janeiro. Voor het vervolg gaat hij terug naar Brazilië om te kijken hoe het leven van de jongens door de eerste film is beïnvloed.

Solo, de wet van de favela
Leonardo en Anselmo waren elf jaar oud toen Jos de Putter de documentaire Solo, de wet van de favela maakte. Hierin bekijkt hij kinderen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro voor wie een carrière als profvoetballer de enige kans lijkt om aan de criminaliteit te ontsnappen. Die droom leek uit te komen toen Leonardo en Anselmo als gevolg van de film werden uitgenodigd voor een stage bij Feyenoord. Leonardo bouwde vervolgens aan een succesvolle internationale carrière, terwijl Anselmo niet goed leek en terugkeerde naar de favela in Brazilië.

Twintig jaar later
Jos de Putter keerde twintig jaar na zijn eerste film terug naar Rio de Janeiro en bezocht Leonardo, Anselmo en hun families en vrienden. 'Ik heb me vaak afgevraagd wat het betekent wanneer een film een leven wegvoert naar een gedroomde toekomst,' aldus De Putter. 'Wat zijn de gevolgen wanneer je als filmmaker voor God hebt gespeeld en wat is er geworden van degenen die achterbleven?' Wat die achterblijvers betreft is Anselmo gelukkig met zijn gezin, maar het contact tussen Leonardo en zijn familie blijkt tragische vormen te hebben aangenomen. Hoe kijken de mannen terug op hun leven tot nu toe?