Oud en nieuw  fotograaf annemieke van der togt carousel missed 1472028562

Wie maakt het mooiste design uit oude meuk? Onder het motto 'Afval bestaat niet!' gaan tien creatieve klussers op NPO 3 de strijd met elkaar aan.

Van fietswiel naar lamp en van olietank naar salontafel. Vanaf 2 november gaan tien creatieve klussers elke maandag op NPO 3 met zichzelf én elkaar de strijd aan om van afval de mooiste designproducten te maken. De deelnemers zijn ontwerpers, meubelmakers en kunstenaars die buitengewoon vaardig zijn met het meest uiteenlopende gereedschap. Twee volle dagen gaan ze tot het uiterste om hun concurrenten af te troeven. Welke objecten vallen in de smaak bij de strenge jury en wie moet zijn of haar gereedschapskist pakken?

Schatzoekplek
Iedere aflevering zoeken de vakmannen en -vrouwen op een ‘schatzoekplek’ -een oud ijzerwerf, een scheepssloperij, een afvalverwerkingsbedrijf of een authentieke kringloopwinkel- naar spullen om te bewerken. Vinden ze hun pareltjes tussen de berg rotzooi? De opbrengst gaat mee naar de werkplaats, waar ieder een werkbank heeft en de beschikking over een perfect uitgeruste houtbewerkingsruimte en een plaats waar metaal onder handen genomen kan worden. Met een schuin oog op hun concurrenten moeten ze keihard aan de slag om met hun ontwerp indruk te maken op de jury.

Bijzondere salontafels
In de eerste aflevering stappen de tien deelnemers, nog wat onwennig, letterlijk in de boot. Ze varen naar hun eerste schatzoekplek: een enorme berg bouwafval. De opdracht is om het meest oubollige meubel in de Nederlandse huiskamer aan te pakken: maak een salontafel die begeerd zal worden! De schatzoekoogst is zeer divers: veel hout, maar ook betonijzer, een zeer zware gastank, een stapel plastic emmers en een enorm brok piepschuim. Het worden tien bijzondere salontafels.

Oud en Nieuw, vanaf maandag 2 november, 20.30 uur, BNN, NPO 3


Naar de special van NPO Groen