In Zuid-Afrika is oud-president Nelson Mandela (95) overleden. Dat heeft president Jacob Zuma bekendgemaakt. In verband met Mandela's overlijden zijn er programmawijzigingen.


Vrijdagavond om 20.35 wordt op Nederland 1 De magie van Mandela uitgezonden. In de documentaire, die eerder te zien was in december 2011, gaat VARA-presentatrice Astrid Joosten in Zuid-Afrika en in Nederland op zoek naar de overtuigingskracht en het charisma van Mandela. De aflevering van Witse wordt verplaatst naar volgende week vrijdag. Andere programma's worden twintig minuten later uitgezonden dan gebruikelijk.

Andere programma's
Ook EenVandaag en Nieuwsuur besteden vrijdag aandacht aan het icoon van de anti-apartheidsbeweging. De uitzending van EenVandaag begint om 19.00 uur op Nederland 1. Dit in verband met de WK loting die vanaf 16.30 uur live te volgen is op Nederland 1. Kunstuur zendt zaterdag om 17.00 uur de documentaire uit over Arie Schippers, die jarenlang werkte aan een beeld van de Zuid-Afrikaanse oud-president.

Special
Naar aanleiding van het overlijden van Mandela heeft Uitzending Gemist een special samengesteld. De special staat vol met de beste documentaires en programma's over de vrijheidsstrijder. NOS.nl houdt vrijdag een liveblog bij.