Brexit referendum juni 2016 carousel missed 1496148987

Donderdag is de dag van de waarheid. Blijven de Britten in de Europese Unie of kiezen ze ervoor om te vertrekken? De uitslag van het Brexit-referendum is vrijdagochtend vanaf 7.00 uur te volgen bij de NOS op NPO 1 en NPO Radio 1.

Brexit of bremain: wat stemmen de Britten?

Op vrijdag 24 juni is in de vroege ochtend op NPO 1 in een extra uitzending van het NOS Journaal de uitslag van het EU-referendum te zien. Verder wordt elk uur een update gegeven van het actuele nieuws rond het referendum uit binnen- en buitenland. 's Avonds besteden EenVandaag (NPO 1) en Nieuwsuur (NPO 2) aandacht aan de ontknoping van het referendum.

Gevolgen referendum
Correspondent Tim de Wit en verslaggever Eva Wiessing (Londen) en Arjan Noorlander (Brussel) vertellen welke gevolgen de uitslag van het referendum heeft voor de Britten en voor de EU. Daarnaast zijn er reacties vanuit de politiek in Den Haag, Berlijn en Parijs en wordt antwoord gegeven op de vraag wat deze uitslag betekent voor Nederland.

Roep om Brexit
Premier Cameron kondigde begin 2013 het EU-referendum aan omdat binnen de Britse politiek steeds meer eurosceptische geluiden te horen waren. Cameron hoopt met dit referendum de eenheid binnen zijn eigen partij weer terug te krijgen. Maar onder aanvoering van partijgenoot en tegenspeler Boris Johnson, werd de roep om een Brexit juist sterker.

Nek-aan nek-race
Begin juni leek het Brexit-kamp in de peilingen op een overwinning af te stevenen. Maar sinds de moord op de Britse parlementariër Jo Cox die juist pleitte voor het EU-lidmaatschap, is er weer sprake van een nek-aan-nek-race.
 
NOS Journaal: Brexit-referendum, vrijdag 24 juni, vanaf 7.00 uur, NOS, NPO 1
EenVandaag: Reacties op uitslag, vrijdag 24 juni, 18.15 uur, AVROTROS, NPO 1
Nieuwsuur: EU-referendum, vrijdag 25 juni, 22.00 uur, NOS, NPO 2

Meer over het Brexit-referendum bij de NOS
Nieuwsuur: Britse samenleving verdeeld over EU-lidmaatschap
EenVandaag: Hoe kijken Nederlanders aan tegen een Brexit?