2doc kleine delicten carousel missed 1442481190

'Zou ik daar zelf ook als verdachte kunnen zitten?' Dat is de centrale vraag van filmmaker Jaap van Hoewijk, die twee documentaires maakte binnen de muren van de rechtszaal in Haarlem. De docu's zijn maandag en dinsdag te zien in 2Doc bij de VPRO op NPO 2.

Gefascineerd door delicten onderzoekt Van Hoewijk de ‘huis-, tuin- en keukenzaken’ bij de politierechter in Haarlem. De verhalen die de documentairemaker vervolgens vertelt gaan over het menselijk tekort; mannen en vrouwen die de weg zijn kwijtgeraakt of pech hebben gehad. Van Hoewijk zet je in zijn tweeluik op de stoel van de rechter en verplaatst je in de schoenen van de verdachte. Hoe zou jij oordelen?

2Doc: Kleine delicten
In de eerste 2Doc-documentaire over kleine delicten zitten rechter en verdachte recht tegenover elkaar zitten.De uitspraak volgt direct na de uiteenzetting, dus na ongeveer twintig minuten staat de verdachte vaak alweer buiten, al dan niet met een veroordeling op zak. Schaamte, spijt, ontkenning, bravoure en routine komen allemaal voorbij.

2Doc: Rake klappen
In het tweede deel wordt dieper ingegaan op een aantal strafzaken die betrekking hebben op mishandeling. Anders dan bij alcoholmisbruik of diefstal, kan de politierechter hier niet uitgaan van de feiten, maar moet ter plekke beslissen wie er gelijk heeft als de betrokkenen lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook hier kun je op basis van de voorgelegde getuigenissen zelf zien of je mening wel of niet overeenkomt met het oordeel van de rechter. Afgelopen zomer nog interviewde journalist Coen Verbraak twaalf rechters voor de NTR-serie Kijken in de ziel.

2Doc: Kleine delicten, maandag 21 september, 20.25 uur, VPRO, NPO 2
2Doc: Rake klappen, dinsdag 22 september, 22.55 uur, VPRO, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl
Bekijk de NTR-serie Kijken in de ziel van rechters