De Nederlandse grenzen vormen een bron van verhalen die erop wachten om verteld te worden. Tommy Wieringa onderzoekt in De Grens de rafelranden van Nederland.


De grens is in het verleden bepaald door oorlogen en wapenstilstanden, maar ook door politieke, strategische en economische belangen. Soms zijn ze ontstaan door verdedigingswerken, door de ligging van rivieren of door nijvere kolonisten. 

Tommy Wieringa trekt langs de grens. Een reis die voert langs illustere grensbewoners en cruciale momenten in de vaderlandse geschiedenis. Wie is die grensbewoner? Wat is zijn identiteit en hoe ziet zijn dagelijkse bestaan eruit?

Een rechte lijn in de eerste aflevering
Nadat Duitse kolonisten de woeste veengrond ontgonnen hadden, is met een pennenstreek een kaarsrechte grenslijn getrokken. Langs deze lijn bereist Tommy Wieringa de grens tussen Drenthe en Duitsland. Van Zwarteberg recht naar beneden, langs illegale radiopraktijken in het bos, begraafplaatsen in het hoogveen, een Dirndlverkiezing en naar het vergeten Duitse krijgsgevangenenkamp Wesuwe.

De Grens, vanaf zondag 24 februari, 20.20 uur, Nederland 2